Archief per maand:
Archief per jaar:

Ex-klant, vermomd als pakjesbezorger, overvalt tabakszaak

Haarlemse winkelier twee keer in drie maanden dupe zelfde boeven

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een Haarlemse winkelier werd in de zomer van 2010 beroofd toen hij zijn opbrengst naar de bank bracht. Drie maanden later overvielen de twee vermoedelijke daders en twee vrienden de tabakswinkel van het slachtoffer. Bij de Haarlemse rechtbank luidden de eisen tegen het kwartet tot 4,5 jaar cel.
Op 24 augustus van het vorig jaar wilde de sigarenboer drie sealbags met geld storten bij zijn bank aan de Wilhelminastraat in Haarlem. Eenb man, volgens justitie Erkan S. (43) uit Hoofddorp, greep hem bij de keel. Achter S. stond Ismail A. (37) uit Almere klaar om te helpen. Getuigen hebben later verklaard dat een overvaller een stroomstootwapen had. Bij de worsteling tussen de crimineel en de Haarlemmer vielen de geldzaken op de grond; een ervan ging stuk. S. en A. gingen er met 25.810 euro rennend vandoor.
De overvallers bleven uit handen van de polltie. Op 26 november was de gedupeerde met zijn vrouw en twee medewerkers in hun zaak aan de Zijlweg in Haarlem geld aan het tellen. Bij de voordeur meldde zich een man in een jas en met een pet op van TNT Post. Hij had een pakje bij zich. Op het moment dat de winkelier hem te woord stond, stormden drie mannen binnen. Eentje trok een pistool en schoot in de lucht.
Aangevallen
De echtgenote van de ondernemer werd aangevallen door een overvaller. Ze liep gekneusde ribben en verwondingen aan haar gezicht op. Maar ze lieten zich er niet onder krijgen. De boeven hadden blijkbaar niet op zoveel weerstand gerekend en vluchtten. Onderweg gooiden ze een deel van hun kleren en petjes weg. Uit onderzoek bleek er DNA-materiaal van de verdachten op of in te zitten.
A.  werd in de buurt opgepakt. Hij zat, zonder jas, hijgend en rillend van de kou in zijn auto. Een medewerker van de tabakszaak zette de achtervolging in op een rode VW Golf waarin de verdachten waren weggescheurd. Een getuige stelde spontaan zijn wagen beschikbaar voor deze manhaftige poging de overvallers te pakken.
De Golf werd elders in Haarlem teruggevonden, met daarin ook weer spullen waarop DNA-materiaal zat van groepsleden. Dezelfde avond kon S. worden gearresteerd. Hij reed regelmatig in de Golf. Enkele maanden later gingen ook de twee medeverdachten achter tralies: Abdul A. (36) uit Rotterdam en Suleyman C. (37). C. was tot 2005 tabakswinkelier in Haarlem en klant van het slachtoffer. Deze had in de nep-TNT’er C. al herkend.
Ismaïl A. enb S. hoorden 4,5 jaar eisen. C en de Rotterdammer drie jaar. De schadevergoeding aan het echtpaar is 6190 euro. De verdachten ontkenden alles.
De uitspraken zijn 12 oktober.