Archief per maand:
Archief per jaar:

Expertlezingen Caesar van Everdingen

Twee expertlezingen hebben deze maand plaats bij de tentoonstelling ‘Vleiend penseel. Caesar van Everdingen 1616/1617-1678’ in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Caroline van der Elst restaureert een schuttersstuk.

Caroline van der Elst restaureert een schuttersstuk.

Op zondag 20 november vertelt Caroline van der Elst over de restauraties die zij heeft uitgevoerd bij de schuttersstukken van Caesar van Everdingen. De recente restauratie van en onderzoek naar de schilderijen van Caesar van Everdingen hebben nieuwe inzichten opgeleverd in zijn persoonlijke stijl. Op vele fronten voegt Van Everdingen zich naar de vaste gebruiken en gewoontes van zijn tijd, maar in een aantal opzichten wijkt hij daar opvallend van af.

Stoffen

Naast huid en handen zijn het de stoffen die een Van Everdingen tot een Van Everdingen maken: in het bijzonder de toepassing van kreukarm, effen gekleurd satijn. Af en toe deed hij wat onverwachts, en leende hij stoffen uit een andere wereld. Met reden.

Sara van Dijk, sinds 2015 verbonden aan het Rijksmuseum als juniorconservator textiel, spreekt zondag  27 november over de prachtig weergegeven stoffen op de schilderijen van Caesar van Everdingen. Van Dijk werkte eerder als docent kunstnijverheid aan de Universiteit Leiden, waar ze ook kunstgeschiedenis heeft gestudeerd en onlangs cum laude promoveerde op het proefschrift ‘Beauty adorns virtue. Dress in Portraits of Women by Leonardo da Vinci’.

Detail van Van Everdingens Meisje met brede hoed, Rijksmuseum.

Detail van Van Everdingens Meisje met brede hoed, Rijksmuseum.

De lezingen beginnen om 15 uur in het museumatelier. Een plekje reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Kosten entree museum, de lezing wordt gratis aangeboden.