Archief per maand:
Archief per jaar:

Filmrijp plot over roof Amerikaanse centrale bank

Matthew Quirk: Vuistregel

Van Holkema & Warendorf

€ 19,95, e-book € 12,99

Er is een miljard te verdienen met handel in voorkennis over de maatregel die de Amerikaanse centrale bank, de Fed, neemt. Een fantastische intrige, die deze thriller maakt tot een van de beste van de laatste tien jaar.

Slechts een ding valt Quirk te verwijten: dat hij als een ADHD’tje smijt met informatie. Van een rustige opbouw is geen sprake; steeds weer nieuwe personages en ontwikkelingen slorpen alle aandacht op. Zijlijnen duiken steeds weer op, spelen echter geen enkele rol. Een voorbeeld: hoofdpersoon Mike Ford, advocaat met crimineel verleden, schijnt zijn vorige werkgever te hebben vermoord. Maakt razend nieuwsgierig, maar veel meer dan dit vernemen we niet.

Om niet in dezelfde fout te vervallen als de auteur, hier dan toch iets over die filmrijpe plot (combinatie van Ocean’s Eleven, Twelve en Thirteen, Die Gentlemen bitte zur Kasse en Buster). Mike en broer Jack, een rasoplichter, worden onder druk gezet om de Fed binnen te dringen en de periodieke aankondiging over de rentevoet te stelen. Hun afpersers werken weer in opdracht van een onbekende. Iedereen belazert elkaar, om uiteenlopende redenen en oorzaken. En Mike dacht dat zijn aanstaande huwelijk met de dochter van een onsympathieke rijkaard een probleem was…

ARNO RUITENBEEK

 

Quirk