Archief per maand:
Archief per jaar:

Fitshop Alkmaar dekmantel voor handel in gestolen goed en drugs

Tegen heler 540 dagen cel en werkstraf geëist

Door Arno Ruitenbeek

HAARLEM – De winkel van Alkmaarder Henk L. (47) was een dekmantel voor de handel in gestolen kleding en drugs, aldus de officier van justitie. Haar eis: 540 dagen cel, waarvan 274 voorwaardelijk.

Daarnaast  zou hij 100 uur onbetaalde arbeid moeten krijgen. Neemt de rechtbank op 11 maart die vordering over, hoeft L. niet terug naar de cel. De hartpatiënt mocht na 266 dagen voorarrest huiswaarts, met een enkelband.

L. ’s zaak is onderdeel van het megaproces over 70 ramkraken, inbraken en diefstallen met name in Noord-Holland in 2009, 2010 en 2011. Daarvoor zijn in de ogen van het openbaar ministerie drie Alkmaarders verantwoordelijk. Richard S. hoorde dinsdag drie jaar cel eisen, de hoofdverdachten Maurice G. en Steef van de M. staan voor volgende week ingeroosterd.

Kompas

Bij een ramkraak bij Kompas Outdoor World in Heerhugowaard op 27 oktober en een inbraak bij Sport 200 in Castricum op 1 november 2011 werden honderden sportkledingstukken van dure merken gestolen. De politie, die Van de M. al enige tijd in de gaten hield, merkte dat de beroepsinbreker na deze misdrijven contact opnam met zeer oude kennissen: Henk L. en zijn vrouw Galisha J. (38). L. dreef de Fitshop aan de Terborchlaan, waar voedingssupplementen en sportkleding werden verkocht.

Een rechercheur deed zich voor als klant en kocht in de winkel  een Adidas-trainingspak.  De  manager van Sport 2000 herkende later het pak. Een tweede stille wilde net zo’n Moscow-jas van 300 tot 450 euro als L. en J. droegen. Die waren er niet meer. Waarom nam hij geen North Face-jas? Artikelen, zoals die bij Kompas waren gestolen. J. plakte prijsstickers van Fitshop over de labels van de bestolen bedrijven.

Op 20 december 2011 werd het echtpaar opgepakt. De politie nam 1100 kleren, honderden xtc-pillen in beslag, maar ook cocaïne, heroïne, anabolen en glenbuterol. In de woning van het armlastige stel werden in een slaapkamerkast 4000 euro en in een kluiskoffer op zolder 18.900 euro aangetroffen. Op twee rekeningen waren in de loop der tijd 40.000 euro in contanten gestort. In twee aanhangers in L.’s loods aan de Einthovenstraat (bedrijventerrein Oudorp) stonden een tabletteermachine plus een droogkast. Blijkbaar was de voorbereiding gestart voor een xtc-laboratorium.

Dom

L. bestreed grootschalige heling, witwassen en drugshandel. Hij was dom geweest door ‘van iemand wat gestolen spul te kopen’, het geld was voor een Fitshop in Alkmaar-Centrum. De pilletjes kocht hij met 25 vrienden ‘uit de partyscene’ met 500 tot 2000 tegelijk in, zodat ze met feestjes nooit zonder zaten.  J. moet hebben geweten dat het om criminele waar ging, meende de aanklager en eiste tegen haar vier maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 200 uur. J. ontkende de heling.