Archief per maand:
Archief per jaar:

Floris Jan Bovelander: bedenker van Beach Hockey

‘Ik was een pleintjesvoetballer’

Het Nederlands hockeyelftal sleepte een gouden medaille weg bij de Olympische Spelen 1996 in Atlanta. Het edelmetaal was niet alleen het begin van de enorme opmars van de hockeysport in ons land. Het was ook de laatste wedstrijd van Bloemendaal-speler Floris Jan Bovelander en de opmaat naar een van de bekendste hockeyorganisatiebureaus: Bovelander & Bovelander.

Dat de op 19 januari 1966 in Haarlem geboren Floris Jan het zover schopte in het hockey, is niet verbazingwekkend. Vader Bovelander trainde en coachte de Heren 1 en moeder Bovelander zat in het bestuur van HC Bloemendaal, de club waar Floris Jan vanaf zijn achtste zelf ook ging spelen.

“Toch heb ik zelf nooit het idee gehad dat ik voorbestemd was voor topsport. Ik was een pleintjesvoetballer, rolschaatste, tenniste, omdat ik heel snel verslaafd ben aan ‘het spelletje’. Ik kon en kan eindeloos op iets oefenen, om mijn techniek te verbeteren, doorliep alle hockeyselecties tot en met Jong Oranje en vond het gewoon leuk om mee te maken.”

“Ik kan me wel herinneren dat Jeroen en ik soms meegingen naar en met het eerste, maar volgens mij stonden we vooral met stick en bal te rommelen rond het clubgebouw. Ik stond niet met mijn neus altijd vooraan om erbij te horen. De drive om bij de besten te horen kwam, voor een topsporter, vrij laat, rond mijn 22e of 23e.”

Hij had zijn debuut in Oranje er op dat moment al lang op zitten. Want in 1985 speelde de strafcornerspecialist zijn eerste wedstrijd voor de Nederlandse hockeyploeg. Tot die onvergetelijke spelen in 1996 zouden nog 240 interlands volgen. Daarin liet ‘Boem Boem Bovelander’, ook wel bekend als ‘het kanon met het engelengezicht’, of Flop(pie), liefst 215 doelpunten aantekenen.

Floris Jan speelt nog bij de veteranen van ‘zijn’ kluppie Bloemendaal. En Jeroen en hij leiden in Haarlem een hockeyorganisatiebureau. Bovelander & Bovelander geeft bijvoorbeeld hockeyclinics en –kampen, exploiteert sporthal Tetterode in Overveen en is de bedenker van Beach Hockey. Door het mulle zand is strandhockey extreem vermoeiend, dus moeten de spelers zeer creatief en technisch en tactisch zeer vaardig zijn met de speciale sticks en grote bal.