Archief per maand:
Archief per jaar:

Flynn: adem afsnijdende beklemming

Flynn

Gillian Flynn: Dark places

Boekerij

€ 12,50, e-book € 7,99

Een drievoudige moord op de boerin Day en twee van haar drie dochters is het begin van een serie gebeurtenissen in het donkerste donker. Flynns tweede (nummer drie Teerbemind is ook al uit) zorgt voor adem afsnijdende beklemming, met een waanzinnig sterke ontknoping.

Het kost even tijd om mee te leven met Libby Day, die het bloedbad 25 jaar geleden overleefde. Dat is een lethargische kleptomane geworden, en ik als lezer moet aanvankelijk de nodige weerzin overwinnen alvorens te begrijpen dat de dertiger lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. De vermeende dader,  broer Ben, roept evenmin direct empathie op.

Hij zit, hoogstwaarschijnlijk volkomen onterecht een levenslange celstraf uit op basis van een door de opsporingsinstanties geconstrueerde verklaring van getuige Libby, maar onderneemt ook niets om vrij te komen. Gaandeweg blijkt waarom de karakters zijn zoals ze zijn en hoe knap de intrige is opgebouwd. Complimenten dus voor Flynn, want ik wilde hoe dan ook zo snel mogelijk weten wat hier gaande was. Om na de laatste bladzijde minutenlang wezenloos voor me uit te kijken.

Deze thriller uit 2009 heette eerst Duisternis, maar de uitgever besloot die te vervangen door de originele titel Dark places. Zo kan deze goedkopere filmeditie meedrijven op het succes van de gelijknamige film met onder anderen Charlize Theron. Hetzelfde gebeurde, maar in nog heviger mater, met de uit 2012 stammende roman Gone girl. Die kreeg eerst de titel Donker hart, vervolgens Verloren vrouw en, met de komst van de film waarin Ben Affleck schittert, Gone girl (filmeditie voor een tientje). Begrijpelijk, maar wel verwarrend.

ARNO RUITENBEEK