Archief per maand:
Archief per jaar:

Foto waarschuwt voor te hoge vrachtwagen

Ook grote letters '4 meter' helpen niet.

Ook grote letters ‘4 meter’ helpen niet.

Rijkswaterstaat heeft zogeheten fotoborden geplaatst bij de Velsertunnel. Chauffeurs van een te hoge vrachtwagen zien een levensgrote foto van die wagen en krijgen zo een extra waarschuwing dat ze niet door de tunnel mogen rijden.

De nieuwe borden moeten er vanaf morgen voor zorgen dat de doorstroming verbetert en de Velsertunnel minder schade lijdt. De fotoborden zijn een belangrijke aanvulling op het bestaande waarschuwingssysteem voor hoge vrachtwagens.

De hoogtedetectie geeft een waarschuwing als een vrachtwagen hoger is dan het wettelijk maximum van vier meter. Op de borden zien chauffeurs van te hoge vrachtwagens hun eigen voertuig groot afgebeeld, met de waarschuwing dat hun wagen te hoog is en van de snelweg af moet. Tijdens een eerdere proef met vergelijkbare borden nam het aantal incidenten met te hoge vrachtwagens flink af. Nu moet de tunnel nog vaak dicht omdat een te hoge vrachtwagen is doorgereden, met lange files als gevolg.

Permanent

De fotoborden bij de Velsertunnel zijn een primeur: het zijn de eerste die in Nederland permanent worden geplaatst. Ze komen aan de noord- en zuidkant van de tunnel te staan, op een kilometer of twee van de tunnelmond. Dan hebben vrachtwagens nog tijd genoeg om de A22 te verlaten.
Plaatsing van de fotoborden hangt direct samen met de renovatie van de Velsertunnel in 2016. Tijdens deze grootschalige onderhoudsbeurt verhoogt Rijkswaterstaat onder meer de doorrijhoogte van de tunnel met twaalf centimeter, zodat incidenten met te hoge vrachtwagens minder vaak voorkomen.

Ook richt Rijkswaterstaat de tunnel slimmer in. Het laagste punt ligt straks niet langer ongeveer in het midden van de tunnel, maar direct aan het begin. Zo wordt de kans aanzienlijk kleiner dat een vrachtwagen in de tunnel vast komt te zitten en over een groot deel van de tunnel schade maakt.