Archief per maand:

Frank R. (36) ook verdachte btw-fraude

‘Chauffeurscentrale licht klanten voor 70 mille op’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De Chauffeurscentrale uit Bloemendaal heeft klanten voor 70.000 euro opgelicht. Ex-eigenaar Frank R. (36) komt wellicht over drie weken vrij, met een enkelband.

R. dreef sinds 1997 de Chauffeurscentrale. Bij deze eenmanszaak aan de Dirk Bakkerlaan in Bloemendaal konden bedrijven en particulieren een privéchauffeur huren. Ze betaalden door hun creditcardgegevens af te staan. Eind 2011, begin 2012 begonnen de problemen. Klanten trokken aan de bel, omdat er bedragen van hun creditcardrekening werden afgeschreven, zonder dat ze een chauffeur hadden ingehuurd.

Advocaat Jos Rijser betoogde gisteren bij de Haarlemse rechtbank dat het openbaar ministerie zijn cliënt ten onrechte de schuld in de schoenen schuift.  Pas nadat R. de onderneming had verkocht, vijftien maanden geleden, begonnen de oplichtingspraktijken. De nieuwe eigenaar is slechts als getuige gehoord. De strafpleiter: ,,Uit onderzoek is mij gebleken dat die man een katvanger is. Er zit meer achter.”

Mobieltjes

Het OM verwijt R. echter ook aanzienlijke belastingfraude met zijn ‘mobieltjes-BV’. Hij is directeur van Hero International Trading, met een statutaire zetel in Hoofddorp (maar met een bezoekadres op dezelfde Bloemendaalse laan als de Chauffeurscentrale) en handelend onder namen als Eppelshop.nl en Retrobrick.nl.  Verkocht werden onder meer smartphones, die R. voor een prikje in Azië had ingekocht en daardoor goedkoop  kon verkopen. Hij zou echter een paar jaar lang ‘vergeten’ zijn btw af te dragen.

Omdat bijvoorbeeld de fiscus en justitie in zijn nek hijgden, dook R. vorig jaar onder. Alleen door een anonieme sms’je wist het OM achter zijn geheime verblijfplaats te komen. Hij werd gearresteerd en zit nu ruim drie maanden in voorarrest. In het huis van bewaring kreeg hij bezoek van zijn curator, want R. is privé failliet gegaan. Rijser verzocht de rechters de verdachte op vrije voeten te stellen: ,,Zodat hij regelingen kan treffen en kan proberen iets voor de schuldeisers te doen.”

ET

Het OM voelde daar aanvankelijk niet veel voor. R.  is weer ingeschreven op het adres van zijn ouders in Breda. België is dichtbij en gezien de ervaring uit 2012, is er grote kans dat hij er tussenuit knijpt. Rijsers voorstel voor elektronisch toezicht haalde de officier van justitie over de streep: ,,Als  eind van deze maand  blijkt dat de ouderlijke woning geschikt is voor ET, zou het voorarrest opgeheven kunnen worden.” De enkelband geeft signalen af aan de vaste telefoon, die in verbinding staat met een alarmcentrale. Als de verdachte zich niet houdt aan de regels, gaat het alarm af en moet hij terug naar de cel.

De rechtszaak is naar verwachting over drie maanden.