Archief per maand:
Archief per jaar:

Fraudeverdachten blijven in cel

Op zoek naar medeplichtigen

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Twee verdachten van miljoenenfraude blijven achter tralies. Emada E. (33) uit Haarlem en Michel G. (41) uit Winterswijk zouden 30 miljoen dollar beleggingsgeld in eigen zak hebben gestoken.

Tijdens de zitting van maandag vroeg de verdediging van het duo hun voorarrest te beëindigen. Er zou niet of nauwelijks bewijs zijn voor de beschuldigingen. De rechtbank boog zich over deze verzoeken, en besloot ze af te wijzen. Het onderzoek naar de grootschalige oplichtingspraktijken duurt voort. Op 7 mei is er een volgende rechtszaak; het openbaar ministerie hoopt dan medeplichtigen zoals Patrick K. te hebben opgepakt.

E. en G. opereerden onder de naam IB Capital. Ze beloofden enorme winsten te zullen maken met hun vreemde-valutarekening. Minstens 900 beleggers uit met name de VS en Australië trapten in de gelikte praatjes. Op 15 mei van het vorig jaar trokken de Nederlanders de goed gevulde rekening nagenoeg leeg, aldus het OM. 30 miljoen dollar werden weggesluisd naar onder meer Belize en Hongarije, waar E. en G. zakelijke en privébelangen hebben.

Het is niet de eerste keer dat het tweetal zich heeft verrijkt over de ruggen van beleggers, aldus het OM maandag. In 2005 en 2006 leverden oplichtingspraktijken met FX Nevis en Investment Services ook al miljoenen op.