Archief per maand:
Archief per jaar:

Fred R. sluit deal met justitie in liquidatieproces

Rechts Willem Holleeder, links de vermoorde Cor van Hout.

Rechts Willem Holleeder, links de vermoorde Cor van Hout.

Een van de verdachten in het beruchte Passageproces over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld heeft een deal gesloten het justitie. De verdachte, topcrimineel Fred R., wordt door de deal de nieuwe kroongetuige in de zaak.

Het OM sloot eerder in het proces een deal met een andere getuige, Peter La Serpe. Het is daarmee de tweede keer dat uit dezelfde kring van verdachten iemand verklaringen aflegt over de feiten waar de andere verdachten van worden beschuldigd. Het is wel voor het eerst in een zaak in hoger beroep dat justitie zo’n deal sluit, aldus het OM.

R. gaf volgens het OM al in 2007 te kennen in gesprek te willen gaan over een mogelijke overeenkomst. Vanaf december 2013 heeft hij belastende verklaringen afgelegd over personen die ook in hoger beroep terechtstaan, in ruil voor vermindering van de helft van zijn straftijd. R. kreeg bij de rechtbank dertig jaar cel, dus zou hij nu vijftien jaar moeten opknappen. Na twee derde volgt een voorwaardelijke invrijheidstelling (VI), na tien jaar dus in R.’s geval. En die heeft hij er voor het grootste deel al opzitten.

Versterken

Deze week besliste de rechter-commissaris dat de deal rechtmatig was. Gisteren was de eerste dag om de overeenkomst bekend te maken, aldus het OM. “Deze overeenkomst is van groot belang voor de verdere vervolging van de verdachten en de mogelijke veroordeling van de opdrachtgevers van de verschillende liquidaties in het Passageproces”, laat het OM weten. “Het is justitie gelukt om mogelijke opdrachtgevers van liquidaties in beeld te krijgen, maar dat heeft nog niet geleid tot veroordelingen. Met deze getuige wil het OM de bewijspositie versterken.”

In de nieuwe verklaringen wordt naast de in eerste aanleg vrijgesproken Dino S. en Ali A. ook Willem Holleeder genoemd. Holleeder is echter geen verdachte in het Passageproces. Dino S. en Ali A. worden door het OM gezien als opdrachtgever. Tegen hen was levenslang geëist.

Passage gaat om vijf liquidaties met zeven dodelijke slachtoffers en vijf pogingen daartoe. Een van de mannen die werd gedood, was Thomas van der Bijl. Hij werd in 2006 doodgeschoten in zijn café De Hallen in Amsterdam-West. Kort ervoor was hij opgepakt in verband met een enorme partij hasj. De rechtszaak tegen medeverdachten, meest van gevorderde leeftijd, had in mei en juni plaats. Zie daarover mijn artikelen “West-Friezen voor rechters om hasjtransporten’, ‘Grote korting op strafeisen hasjsmokkelaars’ en ‘Tot 3000 euro boete voor hasjsmokkelaars’.

Het omvangrijke proces in eerste aanleg startte in 2009 in de zogenoemde bunker in Amsterdam-Osdorp. Het hof is voor zijn zittingen uitgeweken van het paleis van justitie aan het IJdok, naar het eveneens zwaar beveiligde complex in Badhoevedorp, onder de rook van Schiphol. In totaal staan in het hoger beroep van Passage elf personen terecht. Drie verdachten zijn tot levenslang veroordeeld.