Archief per maand:
Archief per jaar:

Galbraith: gedegen, bijna saaie whodunnit

Zijderups

Robert Galbraith: Zijderups

 Boekerij

€ 19,95, e-book € 12,99

J.K. Rowling, Harry Potters geestelijke moeder, begon aan een ‘tweede leven’ als thrillerschrijver. Met  Zijderups, de tweede die ze schreef onder het pseudoniem Robert Galbraith, sluit ook zij aan bij de lange Britse traditie van gedegen, bijna saaie whodunnits.

Er is nog een overeenkomst met de vele erfgenamen van Christie: een ‘onmogelijk’ speurdersduo. Twee volkomen tegengestelde karakters, uit wier somtijds onwillige en wringende samenwerking de chemie ontstaat die onafwendbaar leidt tot de oplossing van de zaak. Holmes en Watson, Morse en Lewis, Dalziel en Pascoe. Alias Galbraith voegt daar privédetective Strike en zijn knappe assistente Robin aan toe.

In Koekoeksjong, de eerste pil van wat ongetwijfeld een succesvolle serie (en daaruit voortvloeiend een tv-reeks) zal worden, was het optreden van de eenbenige Afghanistanveteraan en de uitzendkracht-die-bleef-plakken ongewoon fris en verrassend. De casus idem dito. Een zelfmoord van een BB’er (bekende Brit) waarvan Strike ontdekt dat het moord is, waarmee hij de politie in haar hemd zet en eindelijk voldoende opdrachten binnenhengelt.

In Zijderups wordt het duo opgezadeld met de vermissing van, gevolgd door de moord op een gemankeerde schrijver. De politie kiest voor de gemakkelijkste weg: de echtgenote heeft het gedaan en dan weet je al dat Batman, excuus, Strike en Robin via een heleboel omwegen en moeilijke bewijsgaring komen met de werkelijke dader.

De tegenvallende ontknoping is overigens de derde gelijkenis met veel van de Engelse spannende romans. Dit is de zogenoemde confrontatie (Alberto Stegeman is er groot mee geworden). Strike zet zijn theorie uiteen tegenover het personage dat Galbraith naar voren heeft geschoven als hoofdverdachte en in bijzijn van een ander type dat 500 pagina’s in een bijrol is gedrukt. Rara, whodunnit?

ARNO RUITENBEEK