Archief per maand:
Archief per jaar:

Garagehouder (28) ‘licht klanten op voor vele duizenden euro’s’

Advocaat Dennis Wolters: ‘Aangevers willen er een slaatje uit slaan’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Garagehouder Arie de V. (28) uit Nieuw-Vennep heeft klanten voor vele duizenden euro’s opgelicht, zegt het openbaar ministerie. Zij kwamen bedrogen uit bij de aankoop van hun tweedehandsjes.
V. was manager van een autohandel onder diverse namen, zoals AA Hoofddorp, Arco Auto en Auto Hoofddorp. De onderneming zat aan de Hoofddorpse Daalmeerstraat. Tussen januari 2009 en medio vorig jaar gingen kopers van de occasions de bietenbrug op, is de overtuiging van het OM op basis van 42 aangiften. Een aantal gedupeerden vertelde zijn verhaal aan John van den Heuvel, die De V. via de verborgen camera aan de schandpaal nagelde in zijn tv-programma ‘Das je goed recht’.
Jong
De verkopers zagen op de website van de Hoofddorpse firma de foto van een leuke auto. Vrij jong bouwjaar, weinig kilometers, van het slag ‘van een oud vrouwtje, altijd binnen gestaan’. Als ze zich bij de Daalmeerstraat meldden, smeerden De V.’s verkopers hen een Chrysler, Skoda of Audi aan die in de verte leek op die van het internet. Maar die een veel hogere kilometerstand had, ouder was en in lang niet zo puike staat. Bovendien werden de beloofde APK of grote beurt niet uitgevoerd voor aflevering. Evenmin waren kapotte onderdelen vervangen of hersteld, zoals afgesproken. Ze beklaagden zich vervolgens bij ´baas´ De V. en vroegen hem de aanbetaling terug. De V. weigerde dit, wijzend op de koopovereenkomst die ze hadden ondertekend. Daarin stond de voorwaarde dat bij annulering de aanbetaalde som niet zou worden teruggegeven.
Het OM verwijt de Venneper verder dat hij 24 sloopauto´s en vijf kentekenbewijzen heeft verduisterd van een zakenpartner.
De V. ontkent de aanklachten. Zijn advocaat Dennis Wolters zei gisteren bij de rechtbank: ,,Het bedrijf van De V. heeft in de genoemde periode 3000 tot 4000 auto’s verkocht. Een procent slechts doet aangifte, voor een groot deel daartoe ‘opgewekt’ door de afzeiksite van een boze klant en door Van den Heuvels suggestieve beelden.” Men wist wat men kocht en waar: ,,Dit bedrijf handelde in leaseauto’s met ervaring en een prijs ver onder de cataloguswaarde.”
Schade
Sommigen die de auto wel afnamen, proberen er nu een slaatje uit te slaan: ,,Ze willen het volle aankoopbedrag terug, de auto houden en ook nog schadevergoeding.” Reden voor Wolters zeventien aangevers als getuigen te horen. De rechtbank stemde daarin toe. De verhoren hebben de komende maanden plaats. Wolters verwacht dat het proces na de zomer een hele dag zal duren.