Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Geen doodslag, zoals rechtbank zei’

In hoger beroep eis 7 jaar voor moord in IJmuiden

Amsterdam – Een celstraf van zeven jaar, luidde de eis in hoger beroep tegen een 42-jarige man uit IJmuiden. De man zou een 31-jarige inwoner van Wijk aan Zee hebben vermoord.
De verdachte kreeg op 22 mei 2009 in zijn woning bezoek van het latere slachtoffer en een andere man. Het bezoek had tot doel om geld te innen voor een drugsdeal. Er ontstond ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer, waarna de verdachte in de keuken een slagersmes pakte. Het slachtoffer werd meermalen met het mes gestoken en overleed een uur later aan zijn verwondingen.
Volgens de advocaat-generaal bij het Amsterdamse gerechtshof handelde de verdachte met voorbedachte rade en is er dus sprake van moord. De verdachte is op een gegeven moment naar de keuken gegaan om een mes te halen. ,,In die tijd heeft gelegenheid bestaan om zich rekenschap te geven over de mogelijke gevolgen van zijn daad”, aldus de AG. In de eis is rekening gehouden met de omstandigheid dat de verdachte in zijn eigen woning gewelddadig werd bejegend.
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de verdachte op 29 juni 2010 tot vijf jaar cel voor doodslag. Zowel justitie als de verdachte tekende hoger beroep aan tegen de uitspraak. Justitie vond het moord, geen doodslag.
Uitspraak (naar verwachting) op 25 oktober 2011.