Archief per maand:
Archief per jaar:

Geen geloof aan verhaal verdachte dat hij zelf slachtoffer is van ‘Richard’

Jaar voor oplichting Haarlemmers

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Wouter S. (28) uit Laren is voor zijn aandeel in een oplichtingsaffaire, waar vele Haarlemmers de dupe van werden, veroordeeld tot een jaar cel. Daarvan is de helft voorwaardelijk. Daarnaast heeft de rechtbank hem een werkstraf van 80 uur opgelegd.

S. moet elf gedupeerden de schade vergoeden. Wat er dan nog overblijft van de 42.000 euro die hij had bij zijn arrestatie, vervalt als misdaadgeld aan de Staat. Geëist was een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan een derde als stok achter de deur.

Tientallen particulieren en bedrijfjes uit de omgeving van de Garenkokerskade en Hofstraat in Haarlem kregen valse rekeningen toegestuurd. Menigeen betaalde de factuur van bijvoorbeeld zijn loodgieter, fotograaf of fysiotherapeut, zonder te zien dat onder meer het rekeningnummer was veranderd.

Het geld kwam terecht op de bankrekening van S.’ autolease- en verhuurvennootschappen Haute Voiture. Die zwichtten bijna onder een miljoenenschuld. De jonge ondernemer heeft altijd volgehouden dat hij als geldezel is misbruikt door ene Richard. Mogelijke achternaam Bakker, vermoedelijk afkomstig uit het Haarlemse.

Die Richard had zich bij S. aanvankelijk voorgedaan als handelaar in importauto’s, maar tijdelijk zonder bedrijfsrekening. S. stemde er, vertelde hij de rechters, mee in om tegen een aardig percentage zijn rekening beschikbaar te stellen. Tot zijn schrik kwamen er allerlei bedragen binnen, die gezien de vaak geringe hoogte niets te maken hadden met auto’s.

Het openbaar ministerie gelooft niet dat Richard werkelijk bestaat. Anderzijds is niet opgehelderd hoe S. aan de originele facturen is gekomen, dan wel hoe de gelden bij hém zijn beland. Die zaten in zes postzakken, die eind november van het vorig jaar werden gestolen bij filialen van TNT in Haarlem. De diefstal is niet aan S. ten laste gelegd.