Archief per maand:
Archief per jaar:

Geen lik op stuk in Haarlem en Alkmaar

Misdrijven ‘oud en nieuw’ in maart op zitting

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Geen ‘lik op stuk’ in Haarlem en Alkmaar. Acht mensen , die zich tijdens oud en nieuw hebben misdragen, moeten begin maart voor de rechter verschijnen. De Haarlemse en Alkmaarse rechtbanken houden dan een zogenoemde themazitting. 
In bijvoorbeeld Amsterdam is en wordt in deze dagen (super-)snelrecht toegepast op verdachten van misdrijven, gepleegd rond de jaarwisseling.  In 2010 gebeurde dat ook in Haarlem en Alkmaar, maar een groot succes was dat niet. De weinige zaken die het openbaar ministerie als snelrecht had aangebracht op een gewone politierechterzitting, waren volgens de rechter toch niet ‘typisch oud en nieuw’. Dan wel stelde de rechter vast dat meer onderzoek nodig was.
De politiekorpsen Kennemerland, Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland leverden over het afgelopen weekeinde 60 onderzoeken aan bij het openbaar ministerie. Daarvan waren er volgens het OM, net als vorig jaar, zeer weinig die geschikt zijn voor lik op stuk. Woordvoerder Natasja Keijzer van het OM: ,,Als we er heel veel hadden gehad, hadden we alsnog een aparte snelrechtzitting kunnen houden. Maar dat is niet het geval.”
MeervoudigKeijzer vervolgt: ,,De rechercheonderzoeken naar vier ernstige incidenten lopen nog. Die zaken zullen zelfs niet op de themazitting ‘oud en nieuw’ over twee maanden worden behandeld, maar later. Gezien de ernst van de misdaden gebeurt dat hoogstwaarschijnlijk bij de meervoudige kamer.” (Met drie rechters.)

Het betreft een steekpartij in Haarlem, waarbij een zeventienjarige jongen gewond raakte. Zes mensen zijn hiervoor in voorarrest gestopt.  Twee mensen belandden in de politiecel voor mishandeling van een politieman en een geval van huiselijk geweld. Een derde had willen inbreken in een café in Haarlem, maar is daar in slaap gevallen.
De onderzoeken naar nog eens acht verdachten van geweld zijn afgerond. Zij kregen na verhoor op het politiebureau een dagvaarding mee naar huis voor de themazitting in maart. Twee minderjarige boosdoeners moeten binnenkort bij de kinderrechter verschijnen.
VernielingenVijf opgepakte Noord-Hollanders kregen een boete opgelegd. Vier verdachten gaan naar de ‘taakstraf OM’-zitting. Daar komt geen rechter aan te pas; de officier van justitie legt een aantal uren onbetaalde arbeid op, afhankelijk van het misdrijf (vandalisme, bijvoorbeeld). Vier verdachten komen er goed van af: hun zaak is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Keijzer: ,,Zeventien zaken, voornamelijk over vernielingen, zijn nog in onderzoek. De aangever is nog niet gehoord, er moeten nog getuigen worden gehoord.”