Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Geen noodopvang vluchtelingen in Ringershofje’

Het Ringershofje aan de Paul Krugerstraat wordt geen noodopvang voor asielzoekers. Volgens woningcorporatie Van Alckmaer Wonen is het onmogelijk om vluchtelingen in de leegstaande sloopwoningen te huisvesten: ‘Alle voorzieningen zijn er uit.”

In het Ringershofje staat momenteel het grootste deel van de 32 appartementen leeg. Ze gaan tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouw. De sloop laat echter nog maanden, zo niet een half jaar of langer op zich wachten, omdat omwonenden het niet eens zijn met de bouwplannen, die voorzien in veel hogere panden. In een procedure moet Van Alckmaer het opnemen tegen de bezwaarmakers.

Tot de strijd is gewonnen, zouden de leegstaande woningen – net als het belastingkantoor aan de Robonsbosweg –  als tijdelijke vluchtelingenopvang kunnen dienen. Pieter Bliek, een van de overgebleven Ringershof-bewoners, heeft begrepen dat aan dit idee wordt gewerkt: “En wat mij betreft mag het.” Karin de Nijs van Van Alckmaer maakt daar echter korte metten mee: “Het kan gewoon niet. Al een tijdje geleden zijn bijvoorbeeld voorzieningen voor gas, elektra en water uit de woningen verwijderd.”

Het Ringershofje werd in 1948 gebouwd en was bestemd voor ouderen. Later kwamen deze woningen vrij voor de goedkope sociale verhuur. Vooral jongeren profiteerden daarvan. Aan de overkant staat het in 1901 gebouwde Paling en van Foreesthofje, bestemd voor hulpbehoevende weduwen en bejaarde dames. De hofjes zijn samengevoegd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.

Het Ringershofje: wel of geen noodopvang?

Het Ringershofje: wel of geen noodopvang?