Archief per maand:
Archief per jaar:

Geen straf voor Mein Kampf-verkoper

Mein Kampf

De Amsterdamse galeriehouder Michel van Eyck (52) krijgt geen straf voor de verkoop van Mein Kampf.

Het openbaar ministerie had veertien dagen geleden een boete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk euro geëist, met een proeftijd van twee jaar. De beschuldiging was dat galeriehouder het antiquarische boek niet heeft verkocht met een wetenschappelijk of journalistiek doel. “Hij heeft geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven”, en wist dat de verkoop van het boek van Hitler strafbaar was, volgens het OM.

De rechtbank heeft Van Eyk echter ontslagen van alle rechtsvervolging met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. De tekst van het antisemitische geschrift is tegenwoordig met een paar muisklikken op internet te vinden, aldus het vonnis. Om de galeriehouder te kunnen veroordelen had daarom volgens de rechter moeten blijken dat Joden gevaar lopen door de verkoop van de antiquarische exemplaren en dat is niet het geval.

Beledigend

“De verkoop blijft echter verboden, omdat het omstreden boek nog steeds uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.” De rechter wijkt met zijn uitspraak af van eerdere strafzaken rond de verkoop van het antisemitische geschrift. De verkopers werden daarin veroordeeld, al kregen ze niet altijd een straf opgelegd.

Van Eyk is eigenaar van Totalitarian Art Gallery. Twee exemplaren van Adolf Hitlers Mein Kampf zijn 20 juni in beslag genomen, aldus het OM. Volgens de verdachte zelf had hij maar een exemplaar in de galerie liggen. Wel heeft hij er meerdere verkocht. In oktober ontstond ophef toen bekend werd dat Mein Kampf in de galerie verkrijgbaar was. Federatief Joods Nederland (FJN) deed daarop aangifte tegen Van Eyck.