Archief per maand:
Archief per jaar:

Geen vertrouwen in proces in Israël

Volgelingen willen  rechtszaal binnen.

Volgelingen willen rechtszaal binnen.

Door Arno Ruitenbeek

De in Nederland verblijvende Israëlische rabbijn Eliezer Berland wil niet worden uitgeleverd aan zijn geboorteland. De van zeden- en geweldsmisdrijven verdachte sekteleider heeft er geen enkel vertrouwen in dat hij in Israël een eerlijk proces krijgt.

De Haarlemse rechtbank heeft zich gisteren gebogen over het uitleveringsverzoek. Volgens de Israëlische autoriteiten heeft de 76-jarige Joods-orthodoxe geestelijke man vier jonge, vrouwelijke volgelingen aangerand. Een van de slachtoffers is vijftien jaar. Daarnaast zou hij twee student-volgelingen opdracht hebben gegeven tot mishandeling van sektelid Shalom, die hem beschuldigt van ontuchtige handelingen, en heeft Berland ook geweld tegen deze man gebruikt.
Het zijn pertinente leugens, zeggen de rabbi en zijn raadsman De Leon in een met volgelingen volgepakte rechtszaal. Er is sprake van een complot, gebaseerd op wraak. “Shalom heeft de meisjes betaald om te zeggen dat de rabbijn ontuchtige handelingen pleegde. Dat deed hij, omdat Berland Shaloms huwelijk op dringend verzoek van diens echtgenote heeft ontbonden”, aldus de advocaat.

Kleindochter

“Shalom stemde na lang tegenstribbelen in, omdat hij dacht dat hij dan kon huwen met Berlands kleindochter, bovendien was hem een appartement beloofd als hij in de scheiding toestemde. De rabbijn was faliekant tegen de relatie met zijn kleinkind, maar de doorslag voor de huidige problemen vinden hun oorzaak in de de verbreking van de belofte over de woning.”

Daarenboven kampt de geestelijke met grote gezondheidsproblemen, die hem bij een uitlevering naar Israël fataal worden. “Want daar wordt hij in een gevangenis gesmeten, waar de gezondheidszorg niet bepaald optimaal is.”Berland voegt daar aan toe dat, als hij het verblijf in de cel in Jeruzalem al overleeft, tenslotte toch het loodje zal leggen: “Israël haat rabbijnen zoals ik, die de waarheid verkondigen. Een eerlijk proces is uitgesloten.”

Het openbaar ministerie begrijpt dat de verdediging het proces in Nederland wil voeren, maar zo lopen de hazen nu eenmaal niet. “Het verzoek is geldig volgens het Europese uitleveringsverdrag, en wij hier in Haarlem gaan niet over de inhoud van de beschuldigingen. Dus is er geen belemmering om de heer Berland uit te leveren.”

De rechtbank doet op 1 december uitspraak.

Vlucht
Nadat Shalom in 2012 op de televisie zijn beschuldigingen tegen Berland heeft geuit, ontvlucht Berland Israël. Hij trekt de halve wereld rond, en wil in Marokko de sekte doen herleven. Dat lijkt aanvankelijk te lukken, tot ook daar de ontucht aan het licht komt en hij opnieuw zijn heil elders moet zoeken. Op het moment dat de Zuid-Afrikaanse politie hem wil arresteren, poetst hij ook daar de plaat en belandt in september in Nederland. Op Schiphol wordt hij direct opgepakt voor uitlevering aan Israël.

De rechter haalt een streep door het verblijf in het huis van bewaring. De rabbi mag naar buiten, maar moet zijn paspoort inleveren, een verblijfadres opgeven en zich regelmatig melden bij de politie. Berland vertrekt met ongeveer 300 discipelen naar Texel, waar hij jom kipoer (grote verzoendag) viert. Omdat de situatie op de camping, waar ze verblijven op het eiland, uit de hand dreigt te lopen, wordt het gezelschap gevraagd op te krassen. Ze duiken tenslotte op in Amsterdam-Buitenveldert.

Van talmoed (heilig schrift) naar wetboek.

Van talmoed (heilig schrift) naar wetboek.