Archief per maand:
Archief per jaar:

Geen wapens bij Brinks

geldtransport

Brinks mag bij geen beveiligers inzetten met een vuurwapen. De geld- en waardetransportfirma kan bij een overval – zoals in 2011 in Amsterdam – rekenen op de politie.

Dat heeft de rechter bepaald. De rechter bevestigde daarmee de beslissing van het ministerie van veiligheid en justitie dat had geweigerd het bedrijf verlof te geven om vuurwapens te mogen gebruiken als zelfverdediging.

Bij de extreem gewelddadige overval op het gelddepot van Brinks in Amsterdam-Zuidoost drie jaar geleden werden explosieven gebruikt en maakten de overvallers bijna twaalf miljoen euro buit. De politie zette de achtervolging in over de A2 richting Eindhoven. Het ging er zo wild aan toe, dat een vluchtauto verongelukte. Ruim de helft van de buit verbrandde daarbij. Ongeveer 5,5 miljoen euro is nog steeds zoek.

De overvallers vluchtten met een andere wagen, die ze hadden onder bedreiging hadden afgepikt van de inzittenden. Omdat de overvallers met automatische wapens op agenten schoten, werd de ‘jacht’ op de boeven gestaakt. Een van de daders kwam mogelijk om het leven tijdens de achtervolging, want weken later stond er een klein altaartje met bloemen en kaarsjes op de plek van het ongeluk.