Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Geestmerambachtdode door overdosis’

Michael Wielenga (29) is overleden aan een overdosis. De drie mannen die exact een week geleden werden opgepakt, omdat het levenloze lichaam van Wielenga was neergelegd in recreatiegebied Geestmerambacht, worden niet meer verdacht van moord of doodslag.

Dat meldt de advocaat van een van de verdachten. Het openbaar ministerie heeft de beschuldiging tegen de mannen afgezwakt naar artikel 151 van het wetboek van strafrecht: ‘Hij die een lijk begraaft, verbrandt, vernietigt, verbergt, wegvoert of wegmaakt, met het oogmerk om het feit of de oorzaak van het overlijden, dan wel van het dood ter wereld komen te verhelen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren’.

Woensdag zal de raadkamer van de rechtbank (achter gesloten deuren) beslissen of de mannen thuis kerst mogen vieren. De raadsman gaat daar wel vanuit.

De politie kreeg 11 december omstreeks 9.50 uur melding dat vanuit een woning  aan de Willem Kalfstraat het lichaam van een man werd ingeladen in een bestelwagen. Korte tijd later werd gemeld dat er een lijk was gevonden langs een pad in Geestmerambacht. Een zoektocht volgde. Agenten traceerden de bus op de N245 in Alkmaar. De bestuurder ging in de boeien. Bij het huis aan de Willem Kalfstraat hield de politie nog twee mensen aan.

Het gaat volgens de advocaat om een zogenoemd gebruikerspand, waar het slachtoffer en de verdachten vaker verdovende middelen gebruikten. “Dat liep dit keer slechts af voor Wielenga en de andere aanwezigen hebben uit angst voor de gevolgen – onderzoek, politie, sluiting van de woning – besloten hem weg te brengen. Ze hebben geen enkele opzet gehad om het slachtoffer te verbergen. Anders leg je hem niet ergens neer waar veel wandelaars en fietsers langskomen.”