Archief per maand:
Archief per jaar:

Geld terug van Landsbanksi

Overheden krijgen IJslands geld terug.

Overheden krijgen IJslands geld terug.

Alle decentrale overheden, met de provincie Noord-Holland krijgen het geld terug dat ze hadden te vorderen van de IJslandse Landsbanki. Het gaat om 190 miljoen euro totaal.

De overheden verkochten hun vorderingen aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. Dat schrijft persbureau Novum op basis van mededelingen van de gemeente Den Haag en van Noord-Holland. Die provincie deed met een bedrag van ruim 81,6 miljoen euro de grootste vordering van de hand. Door de verkoop, die werd geleid door Deutsche Bank en inmiddels formeel is afgerond, krijgen alle eisers het volledige bedrag terug dat ze in IJsland hadden uitgezet, inclusief rente.

Icesave

De vorderingen stonden open sinds 2008, toen Landsbanki-dochter Icesave omviel. De staat stond destijds tot een ton garant voor de spaarders, maar dat gold niet voor overheden.

De provincie Noord-Holland leidde de Noord-Hollandgroep, waarin decentrale overheden met een vordering waren vertegenwoordigd. Tot die groep behoorde de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Molenwaard, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en SaBeWe (Samenwerking Belasting en Waardebepaling).

De gemeenten Den Haag en Woudenberg zaten niet in de groep, maar deden wel mee met de verkoop. Den Haag verkocht voor 4,5 miljoen euro het laatste deel van de vordering van tien miljoen euro, meldde de gemeente maandag. De gemeente had niet verwacht al het geld weer terug te krijgen.

De Nederlandse staat had in augustus zijn vordering van zeshonderd miljoen op de IJslandse bank aan marktpartijen en investeerders verkocht. Gemeenten en provincies die ook met hun vorderingen in hun maag zaten, voelden zich gepasseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) omdat zij niet in het verkoopproces waren meegenomen. De betrokken overheden besloten daarop de krachten te bundelen door samen naar kopers te zoeken.