Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Geliefde moet boeten voor drugshandel IJmuidenaar’

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Litouwse Jelena N. (34) wist dat haar geliefde Freek de K. (58) uit IJmuiden zijn geld verdiende in de misdaad. Daarom moet ze de cel in en ook financieel boeten.

Aldus de advocaat-generaal in het hoger beroep van de Vista-drugszaak, die na drie maanden weer begon. Gisteren ging het bij het Amsterdamse gerechtshof vooral om de miljoenen euro’s die De K. met hulp van zijn, grotendeels uit IJmuiden afkomstige trawanten zou hebben verdiend met tien jaar handel in van hasj, xtc en cocaïne. De ontkennende K. kreeg daarvoor bij de rechtbank acht jaar.

Het zwarte geld moest natuurlijk rollen. Of, om het in juridische termen te spreken, worden witgewassen.  De vermeende drugsbaron strooide dan ook met contanten, zei de AG. Bijvoorbeeld als hij op stap ging met zijn Oost-Europese maîtresse – van wie De K.’s vrouw Marjanna (59) niets wist tot aan de verhoren in 2010. De gesmade echtgenote hield in de getuigenbank haar mond dicht.

Deze Jelena N. was in 1997 tolk in haar geboorteland  en ontmoette zo de Nederlandse zeevishandelaar De K. Ze kregen een LAT-relatie, waaruit bijna acht jaar geleden een dochter werd geboren. Ter gelegenheid van hun 12,5-jarige buitenechtelijke verhouding schonk Freek Jelena een tweedehands BMW X6 van 40.000 euro. Die visie van de AG was tegen het zere been van beide verdachten. Jelena zou Freek het voorschot grotendeels hebben terugbetaald. Bovendien  zou ze niets hebben geweten van De K.’s criminele activiteiten.

De AG: “Zolang met iemand samen en dan niets in de gaten? Dat bestaat niet.”De eis was, net als in eerste aanleg, drie maanden cel waarvan een voorwaardelijk, een boete van 12.500 euro en verbeurdverklaring van de, in beslag genomen dure bolide. De straf bij de rechtbank was iets lager.

Sporttas

N.’s aandeel valt in het niet bij de bedragen die Freek zelf heeft witgewassen. Althans in de ogen van de AG.  Hij investeerde 850.000 euro in een Surinaams houtbedrijf. Wachtend op nieuwe uitdagingen besloot de IJmuidense ondernemer een sporttas met uiteindelijk 665.000 euro even te stallen in de kelder van het woonhuis van zijn zoon Mark (37). Ook stopte hij junior 30 mille in handen. Mark,  bij de rechtbank veroordeeld tot negen maanden, waarvan vijf als stok achter deur, deed een geëmotioneerd pleidooi bij het hof om hem te geloven dat hij onkundig was van de exacte inhoud van de tas en de scheve schaats die zijn vader zou hebben gereden.

De AG had er geen boodschap aan en eiste voor witwassen een jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, een boete van 20 mille en verbeurdverklaring van de 6,65 ton.