Archief per maand:
Archief per jaar:

Geloofwaardigheid op tweede plan

Hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt

John Verdon: Sluit je ogen

De Boekerij

19,95 euro

Dat Verdon uit de reclamewereld komt, is te merken. ‘Sluit je ogen’ is een gelikte thriller, waarin de geloofwaardigheid op het tweede plan komt.

Na ‘Ik weet wat jij denkt’ uit 2010 waren de verwachtingen hooggespannen. Zou oud-rechercheur Dave Gurney ons weer versteld doen staan van zijn buitengewone speurderscapaciteiten? Het antwoord luidt: ja, maar… De truc werkt gewoon niet meer zo goed als twee jaar geleden. De ontknoping is gekunstelde hel en verdoemenis, Hollywood waardig.

De tot op het bot verdeelde, luie, incompetente opsporingsinstanties moeten weer een beroep doen op  Sombermans Gurney, als een jonge bruid op de dag van haar huwelijk wordt vermoord. De dienders komen niet verder dan een op niets gebaseerde verdenking van de Mexicaanse tuinman van de bruidegom. Die laatste leidt een instituut voor ernstig seksueel misbruikte meisjes, onder wie het slachtoffer.

Peperdure escorts, vermiste vrouwen en niets ontziende rijken komen langs, en Gurney oppert de ene na de andere theorie die naar de dader moet leiden. Intussen dient de pensionado te voorkomen dat zijn huwelijk strandt.  Het duurt allemaal te lang om te blijven boeien. Volgende keer hopelijk beter.

ARNO RUITENBEEK