Archief per maand:
Archief per jaar:

Gepensioneerde diender begrijpt niet dat hij fout zat

Werkstraf na ontucht met gehandicapte vrouw

door arno ruitenbeek

haarlem – Jan H. (73) uit Haarlem is voor seksueel misbruik van een verstandelijk gehandicapte vrouw (27) veroordeeld tot 200 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
De Haarlemse rechtbank vonniste daarmee overeenkomstig de eis van justitie. Aan het slachtoffer moet H. 5685 euro schadevergoeding betalen. Doet de gepensioneerde politieman dat niet of niet op tijd, moet hij 63 dagen de cel in.
De ontucht had plaats tussen september 2009 en maart 2010 in een beschermde woonvoorziening in Bennebroek, waar de jonge vrouw sinds kort woonde. H. was een oude vriend van haar ouders en kon ook goed met haar opschieten. Hij kwam regelmatig bij haar op bezoek. Tijdens die visites streelde en tongzoende hij haar en liet hij zich betasten door de 45 jaar jongere vrouw (met de mentale leeftijd van een basisscholier). Op 8 maart van het vorig jaar werd het deels ontklede stel betrapt in haar badkamer.
Tijdens het proces zei H. dat het slachtoffer het initiatief nam. ,Ze wilde seks.’’ Het rechtscollege trekt daaruit de conclusie dat H. niet begrijpt dat hij fout zat en niet ziet welke schade hij heeft aangericht.