Archief per maand:
Archief per jaar:

”Gerechtelijke dwaling dreigt”, aldus deskundige

Wrakingskamer gewraakt in snelkookpanmoord 

door arno ruitenbeek
Amsterdam – Advocaat J. Taekema, die Mehmet Y. (55) bijstaat in de Haarlemse ‘snelkookpanmoord’, heeft in het hoger beroep van die zaak op een dag twee wrakingsverzoeken ingediend. Gisteren beschuldigde hij zowel het Amsterdamse hof als de wrakingskamer ervan de schijn van partijdigheid te hebben gewekt.
Y. zou in 1997 zijn broer Ali hebben vermoord. Omdat Ali Mehmets ex-vrouw Meral en Tamara, de oppas van de kinderen van Mehmet, had aangerand. Volgens Tamara heeft Mehmet haar en Meral gedwongen mee te doen. In het huis van Y. in Haarlem gingen de twee vrouwen op Ali’s rug zitten waarna Mehmet zijn broer op het achterhoofd sloeg met een hamer tot hij dood was. Het lijk is in stukken gesneden, de huid afgestroopt en het afgehakte hoofd in een snelkookpan gestopt. Tamara, die later met Y, een schijnhuwelijk aanging voor zijn verblijfsvergunning, heeft ook verklaard dat Mehmet in 2002 Meral heeft gewurgd.
Bij de Haarlemse rechtbank werd Y. in 2009 veroordeeld tot 20 jaar. Hij blijft alles ontkennen. Volgens raadsman Taekema leeft Meral mogelijk nog. Een getuige die in België woont, kan daar meer over vertellen. Maar het hof wil deze man vooralsnog niet horen. Dé reden voor de advocaat om de raadsheren vooringenomenheid te verwijten, is echter dat ze de, door Taekema ingeschakelde forensisch deskundige Selma Eikelenboom niet in het getuigenbankje willen. Terwijl Eikelenboom na een eerste, vluchtige contra-expertise van de breuken in Ali’s schedel heeft geconstateerd dat Tamara’s verhaal niet kan kloppen. In een brief aan het hof schrijft ze dan ook dat er groot risico op een gerechtelijke dwaling is als ze haar verhaal niet mag doen bij het hof. Y. krijgt dus geen eerlijk proces, concludeerde Taekema: ,,Waardoor mij niets anders rest dan u te wraken.”
De wrakingskamer, die Taekema’s wrakingsverzoek moest beoordelen, weigerde vervolgens een verslag van de zitting te laten opmaken. Waarop de wrakingskamer werd gewraakt. Wrakingskamer nummer twee maakte korte metten met Taekema’s laatste verzoek: de eerste wrakingskamer kan ook een oordeel vellen over (de schijn van) partijdigheid van het hof zonder zittingsnotulen. Of het hof moet opstappen en het hoger beroep opnieuw moet, wordt morgen (donderdag 16 juni) bekend.