Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Geschiedvervalsing van hoge kwaliteit’

Net zo genieten als met ‘Vaderland’.

21 jaar na Vaderland weer steengoede ‘hypothese’-thriller

C.J.Sansom: Mist over Londen

De Fontein

24,95 euro

‘Vaderland’ van Robert Harris is al 21 jaar oud, besef ik me als ik deze recensie schrijf. Twee decennia verschil, maar de overeenkomsten zijn groot. Beide thrillers zijn van zeer hoge kwaliteit, goed gedocumenteerd en met oog voor detail geschreven. Aan karakters, dialogen en plot is niets af te dingen.

Zowel in 1992 als in 2013 heeft Hitler wèl gewonnen, leeft hij nog steeds (bij Harris wordt hij in 1964 75, Sansom zet hem in 1952 neer als een doodzieke dictator) en dreigt het onmogelijke Duizendjarige Rijk mogelijk te worden. Duisternis is over Europa gevallen, angst regeert.

Om de ene boven de andere boek ‘geschiedvervalsing’ te verkiezen, is ondoenlijk. ‘Vaderland’ is een policier die zich afspeelt in het door Speer geconcipieerde Berlijn. Rechercheur Xavier March moet een moord oplossen en stuit op corruptie. Lekker overzichtelijk.

‘Mist over Londen’ is een met spionageroman, waarin nazi-vazalstaat Engeland het decor vormt voor een ideologische en politieke strijd. David Fitzgerald moet voor zijn omgeving verbergen dat hij Joods is en werkt voor het verzet. Met enkele andere amateurspionnen moet hij een in een psychiatrische inrichting opgenomen vriend helpen ontvluchten. Deze ‘patiënt’ weet, in tegenstelling tot de Britten en Duitsers, hoe je een atoombom maakt.

Omdat Sansoms werk gelaagd is, zijn er in feite ook meerdere ontknopingen. Daar komen een hoop namen aan te pas. Het is niet per se nodig, maar wel handig om te weten wie Churchill was, Mosley of Attlee. Complex dus, maar intrigerend.

Voorstel: lees ze allebei en prijs jezelf gelukkig dat WO II in 1945 ophield. Of?

ARNO RUITENBEEK