Archief per maand:
Archief per jaar:

Geuzenoliebol is heerlijk

Geuzen bakken zich slag in de rondte. Foto: Pieter Bliek

Geuzen bakken zich slag in de rondte. Foto: Pieter Bliek

Scoutinggroep De Geuzen bakte alweer voor de 58e keer oliebollen voor Alkmaar en omstreken. NZG’s eigen oliebolspecialist Pieter Bliek proefde en was onder de indruk.

“Gisterochtend was ik bij het jaarlijkse oliebollenbakfestijn van De Geuzen”, aldus Pieter. “Volgens oliebollenbakster Loes van den Berg bakt de scouting dit jaar tussen de 20 en 25 duizend oliebollen. ‘We hebben een team van 100 vrijwilligers die de hele dag druk bezig zijn met het klaarmaken van het beslag, het bakken, inpakken, verkopen en bezorgen van onze oliebollen. Die worden volgens geheim recept bereid’.”

“Foto’s maken van het bakken en inpakken mag ik wel, maar de ruimte waar het beslag in grote mixmachines wordt klaargemaakt is verboden terrein voor journalisten. Op vragen hoeveel zakken meel en hoeveel krenten en rozijnen er worden gebruikt voor het beslag, krijg ik geen antwoord. ‘Als u hier  stiekem foto’s van maakt, dan nemen we uw camera in beslag’, zegt chef beslagbereiding van het oliebollenbakteam. ‘De reden dat we ons recept zo angstvallig geheim houden is omdat we er jaren over hebben gedaan om het lekkerste oliebollenrecept te ontwikkelen. Dat geheim willen we niet zo maar prijsgeven’, fluistert Loes.”

'Heel lekker'aldus specialist  en fotpgraaf Pieter Bliek.

‘Heel lekker’aldus specialist en fotpgraaf Pieter Bliek.

In alle vroegte, om 4 uur, werd het eerste beslag klaargemaakt. Twee uur later gingen de eerste oliebollen in het vet. De scouts bakten door tot 21 uur gisteravond, in ploegendiensten. De voorbereidingen voor de jaarlijkse oliebollenbakdag beginnen al in oktober. Vandaag (31 december) en gisteren worden de oliebollen verkocht op drie vaste punten: het clubgebouw aan Honkpad 4, bij ijswinkel Pravisani in Egmond aan Zee en op de parkeerplaats van Overstad in Alkmaar. Daarnaast rijden er drie bolderkarren in Alkmaar rond, waar de oliebollen ook gekocht kunnen worden. Een zak oliebollen (met of zonder krenten en rozijnen) kost vijf euro.

“Ik proefde een oliebol en echt, overheerlijk. Beste wensen voor het nieuwe jaar aan u allen.”

Voor meer informatie: www.scoutinggroepdegeuzen.nl.