Archief per maand:
Archief per jaar:

Gewetensnood leidt tot bekentenis over overval

Tegen medeverdachte 44 maanden cel geëist

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Gewetensnood heeft Yasin G. ertoe gebracht de overval op een Haarlemse snackbar te bekennen. Medeverdachte Yüksel K. lijkt het haasje te worden met een eis van 44 maanden cel.

Op 20 mei van het vorig jaar rond 21.40 uur is de eigenaar van snackbar Het Bazeltje aan de Bazellaan aan het schoonmaken. Om, zoals gebruikelijk, om 22 uur te kunnen sluiten. Plotseling staan er twee jongemannen, in zwarte kleding en met donkere honkbalpetjes op. Hij meent ze herkennen als klanten die vaker sigaretten komen kopen en denkt aan een grap. Waar hij niet om kan lachen, want in 2011 is zijn eettent al eens overvallen.

Bloedserieus

Snel blijkt dat het duo bloedserieus is. De ene schreeuwt dat hij geld en sigaretten wil, de ander zwaait met een doorgeladen pistool dichtbij zijn gezicht. Het slachtoffer stopt 800 euro uit de kassa en 55 pakjes sigaretten in de rugzak die de overvallers op de toonbank hebben neergezet. De ongenode gasten rennen weg. Twee getuigen zetten zonder succes de achtervolging in.

Grote kans dat de zaak in de kast ‘onopgelost’ was verdwenen, als Yasin G. (gisteren achttien jaar geworden) op 20 september niet het politiebureau binnenstapt. De jonge Haarlemmer geeft toe dat hij de overval heeft bedacht en het vuurwapen regelde dat bij het misdrijf werd gebruikt door ‘zijn vriend’. Van wie hij de naam niet wil noemen. De recherche: ‘Dan blijf je in beperkingen.’ Wat wil zeggen dat hij in voorarrest  met bijna niemand contact mag hebben.

G.’s moeder heeft eerder zo op het schuldgevoel van haar zoon ingespeeld, dat hij een bekentenis aflegt. Nu praat ze weer op hem in: ‘Als je nog een beetje van me houdt, noem je die naam.’ Yasin gaat overstag op 5 oktober. Dezelfde dag wordt de acht maanden oudere Haarlemmer Yüksel K. opgepakt. Die besluit zich te beroepen op zijn zwijgrecht. Ook gisteren bij de rechtbank. Met goede redenen, aldus zijn advocaat: ,,Yasin wil als getuige niets meer zeggen. Een verklaring is in het recht geen verklaring, Yüksel voldoet niet aan het signalement van de dader met het wapen, dus moet vrijspraak volgen.”

Opvoedingsgesticht

Dat staat in schril contract met de 44 maanden die de officier van justitie in gedachten heeft. En is heel wat anders dan de 110 dagen jeugddetentie, waarvan 90 voorwaardelijk plus een half jaar opvoedingsgesticht als eis voor G. (die ten tijde van de overval minderjarig is). K.’s raadsman vindt het zeer oneerlijk, maar de aanklager wijkt niet: ,,Die zes maanden gedragsbeïnvloeding zijn net zo zwaar als twee jaar jeugddetentie.”

De uitspraak is op vrijdag 25 januari.