Archief per maand:
Archief per jaar:

Ghanees al drie jaar spoorloos

George de klusjesman krijgt achttien jaar cel

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – ‘George de klusjesman’ heeft achttien jaar cel gekregen voor de gewapende overval op het Bloemendaalse gezin voor wie hij al vier jaar werkte.


De Haarlemse rechtbank achtte bewezen dat de Ghanees, die in werkelijkheid Alex Kwam Fuachie (34) heet, samen met een maat op 29 april 2008 ’s nachts de villa van de vastgoedondernemer aan de Mollaan in Bloemendaal is binnengedrongen.
De heer des huizes werd neergeschoten, maar overleefde de moordpoging wonderwel. Zijn echtgenote en vijfitenjarige dochter werden vastgebonden en gegijzeld op een zolderkamer. Op de vrouw werd een kogel afgevuurd, die haar hoofd had geraakt als ze zich niet toevallig had bewogen. De rechtbank vond dit een poging tot doodslag.
De overvallers namen onder meer sieraden, bankpasjes en pincodes mee. Fuachies vriend, die in hoger beroep ook achttien jaar kreeg, hield de juwelen. Fuachie en zijn vriendin pinden zich een slag in de rondte in hun woonplaats Amsterdam. Ze namen geld op met een gestolen pasje en kochten er veel dure goederen mee. De rekening werd zo voor 35.000 euro geplunderd. Dat kon door een fout van de bank. De pas van de ondernemer, die op dat moment voor zijn leven vocht in het ziekenhuis, werd als enige niet direct geblokkeerd. Het filiaal Bloemendaal had vergeten de blokkade door te geven aan filiaal Amsterdam, waar de Bloemendaler kantoor houdt…

Gezocht

Op 2 of 3 mei is het stel met stille trom uit Nederland vertrokken. Fuachie, van wie wordt aangenomen dat hij is ondergedoken in België, staat internationaal gesignaleerd. Hij staat hoog op de lijst van tien meest gezochte, grote criminelen. De rechters hebben bevolen dat hij direct gevangen genomen moet worden, mocht hij gevonden worden. Hij kan dan meteen even afrekenen met de slachtoffers. Die is een schadevergoeding van 28.454 euro toegewezen. Doet hij dat niet op tijd, moet hij 234 dagen extra zitten. Zonder dat de plicht tot betaling van de claim vervalt.
De eis tegen Fuachie was ook achttien jaar.