Archief per maand:
Archief per jaar:

Gifmoordenares weigert nieuw psychologisch onderzoek

De voor moord veroordeelde Ada S. (53) weigert nieuw psychologisch onderzoek in aanloop naar het hoger beroep. De oud-Enkhuizense wil wel onderzoek naar ‘de ongeoorloofde druk’ tijdens de politieverhoren.

Eind vorig jaar gaf de rechtbank in Leeuwarden verpleegkundige S. 20 jaar cel voor de moord op haar tweede echtgenoot Tjipke van der Ploeg uit Franeker, in 2012. Ze zou hem hebben vergiftigd met morfine, slaapmiddelen en codeïne. Kort voor zijn dood sloot ze een levensverzekering af voor 250.000 euro, met een valse handtekening.

Volgens het OM zou ze in 2004 in Enkhuizen ook haar eerste man Ruud Konijn op dezelfde wijze hebben vermoord. Bij gebrek aan bewijs werd dat afgezwakt in het vonnis tot: nagelaten medische hulp in te schakelen. Tenslotte zou ze in 2013 brand hebben gesticht in de Brabantse woning van haar nieuwe vriend.

Oplichting

De gifmoordenares ging in hoger beroep, omdat ze ten onrechte zou zijn veroordeeld. Gisteren bekende ze bij het Amsterdamse gerechtshof alleen de oplichting van de verzekering. De verdediging kwam voor het hoger beroep, waarvan de zitting pas volgend jaar plaatsheeft, met verzoeken om haar onschuldpleidooi te kunnen onderbouwen.

Zo dient de bekende rechtspsycholoog Peter van Koppen te worden aangesteld als deskundige. Hij moet munitie aanleveren voor de stelling dat  de, aldus haar advocaat, geestelijk kwetsbare S. tijdens de zeventien verhoren is uitgeknepen als een citroen. Om van de rechercheurs af te zijn,  zou ze sociaal wenselijke, maar onjuiste antwoorden hebben gegeven. Het openbaar ministerie ziet geen rol voor Van Koppen weggelegd. ,,Het is louter aan het hof om de betrouwbaarheid van de verklaringen te toetsen.”

Ook op het punt van gedragsdeskundigen staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. Voor het proces in eerste aanleg werd de oud-Enkhuizense voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum.  Op grond daarvan eiste het OM, naast 20 jaar cel tbs met dwangverpleging. De rechtbank haalde daar een streep door, omdat er onvoldoende verband was aangetoond tussen haar persoonlijkheidsstoornissen en de misdrijven.

Gedwongen

Bij het hof wil het OM een nieuwe poging wagen voor een veroordeling tot gedwongen verpleging in een psychiatrische kliniek. Maar daarvoor moet het ruim een jaar oude PBC-rapport worden geactualiseerd. En in een nieuwe ontmoeting met een psycholoog en psychiater heeft S. helemaal geen zin in. “Dat wordt een te grote belasting voor haar. Ze is net gewend aan het gevangenisleven”, aldus de raadsvrouw.

Op dinsdag 8 september deelt het hof zijn beslissingen mee over de wensen.