Archief per maand:
Archief per jaar:

Gilde Alkmaar naar Kaasmuseum

Door Arno Ruitenbeek

Gilde Samenspraak Alkmaar houdt deze maand drie excursies voor taalbegeleiders en anderstaligen. Op de zaterdagen 8, 15 en 22 maart worden bezoeken gebracht aan respectievelijk het Kaasmuseum, de brandweer en voetbalclub AZ.

Gilde SamenSpraak Alkmaar is het taal- en integratieproject van Gilde Alkmaar. ‘SamenSpraak’ brengt Nederlanders en anderstaligen bijeen. Het doel is om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Sinds het begin in Alkmaar jaarlijks ongeveer 70 koppels, met meer dan 35 nationaliteiten. SamenSpraak wil de spreekvaardigheid en woordenschat van anderstaligen vergroten en hen hun spreekangst doen overwinnen. Minstens zo belangrijk is de bevordering van het maatschappelijk contact met Nederlanders. Dat kan als er wederzijds begrip ontstaat voor elkaars cultuur en levenswijze. Anderstaligen zullen ook een beter perspectief op de arbeidsmarkt krijgen.

 

Tot de activiteiten van Gilde SamenSpraak horen excursies, zoals de drie deze maand. 22 Personen, onder wie negen anderstaligen,schreven zich onlangs in voor een bezoek aan het Kaasmuseum, gehuisvest in het deze winter verbouwde monumentale Waaggebouw.  Dat is aanstaande zaterdag, 8 maart, vanaf 10.30 uur.

 

Vijftien mensen, onder wie zes anderstaligen, laten zich op 15 maart op de hoogte stellen van het wel en wee van de Alkmaarse brandweer. Ze zijn vanaf 10 uur welkom in de brandweerkazerne aan de Helderseweg 8.  Op 22 maart vanaf 10.00 uur nemen 25 belangstellenden, onder wie veertien anderstaligen, deel aan de uitgebreide rondleiding  in het voetbalstadion van AZ aan de Stadionweg. Met een beetje geluk zien ze de training van het eerste elftal.

Gilde

Gilde Nederland is een overkoepelend orgaan van lokale verbanden van vrijwilligers die na of naast hun loopbaan actief maatschappelijk betrokken willen zijn. Zij dragen belangeloos hun kennis, kunde en (levens-)ervaring over aan medeburgers. Gilde Alkmaar, opgericht op 6 augustus 1991, biedt aan: begeleide stadswandelingen en fietstochten, praktische taalhulp aan anderstaligen en deskundige begeleiding van leerlingen die de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs moeilijk vinden

 

Op de site www.gildealkmaar.nl is meer informatie te krijgen.


Gilde-logo