Archief per maand:
Archief per jaar:

Glasfragmenten van Maria Tesselschade

Archeologen doen topvondst aan Langestraat

Gegraveerd glas, naar alle waarschijnlijkheid van de hand van Maria Tesselschade Roemer Visscher, is aangetroffen in een beerput aan de Langestraat.

 

Glasfragment, gevonden in beerput.

Glasfragment, gevonden in beerput.

Tijdens archeologisch onderzoek werd op het achterterrein van Langestraat 60 – waar in de nieuwjaarsnacht een grote brand woedde – de beerput gevonden. Op oude kaarten is te zien dat op dit perceel een groot woonhuis met verdieping stond, dat tot de duurste in de stad behoorde.

Uit archiefbronnen in gebleken dat het bewoond werd door de sociale top, onder andere door de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher. Zij was de muze van de zogenoemde Muiderkring  met onder meer Hooft, Huygens en Vondel. Mannelijke tijdgenoten roemden haar als ‘puikjuweel der vrouwelijke sekse’. Ze was op vele vlakken bekwaam, maar werd vooral geroemd om haar dicht- en zangkunsten en was zeer bedreven in het graveren van glazen. Zij woonde aan de Langestraat van 1629 tot 1649.

Rijksmuseum

In de collectie van het Rijksmuseum in Amterdam zijn twee, aan haar hand toegeschreven gegraveerde Roemers (grote wijnglazen) te vinden. Een met op de kelk de spreuk ‘A Demain Les Affaires’ (morgen komt er weer een dag) en op de ander de spreuk Sic Soleo Amicos (Zo kan men zijn vrienden vertrouwen).

Gezien het feit dat het haar woonhuis betreft, de wetenschap dat zij glazen graveerde en de grote gelijkenis met de graveringen op de exemplaren in het Rijksmuseum, is er een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat deze fragmenten van haar hand zijn. Er is inmiddels contact gelegd met het Rijksmuseum om de graveringen op de Alkmaarse fragmenten te vergelijken met de exemplaren van het Rijksmuseum om het vermoeden te bevestigen.

Maria Tesselschade woonde in dit huis met haar man Allert Jansz Crombalch en haar dochters. Onder de vondsten die gedaan zijn uit de periode dat zij daar woonachtig waren, zijn ook meer persoonlijke spullen zoals verfijnde dames- en kinderschoenen, onderdelen van speelgoed zoals een houten bal en een miniatuurservies. Ook werd er een fragment gevonden van een tekst in Latijn. Deze wordt nog nader onderzocht,