Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Goed gestructureerde detailhandel’ volgens openbaar ministerie

Tot 2,5 jaar geëist tegen vier leden ‘pizzabezorgdienst voor drugs’

Door Arno Ruitenbeek

HAARLEM – Vier leden van een ‘pizzabezorgdienst voor cocaïne en heroïne’, werkzaam vanuit IJmuiden, moeten tot 2,5 jaar cel krijgen. Aldus de officier van justitie. De verdachten zwegen gisteren de hele dag bij de rechtbank.

Begin maart kreeg de Haarlemse drugskoerier Dovano L. ‘maar’ negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, omdat hij uit de school over de bende. Die bracht tussen juni en november 2011 op scooters verdovende middelen rond in IJmuiden, Haarlem en Heemstede. L.’s voorraad werd drie à vier keer per week aangevuld door de bazen, die tegelijk geld inden.

Flat

Uitvalsbasis van de organisatie was een flat aan de Orionweg in IJmuiden. Na een tip hield de politie het portiek en in- en uitgaand volk in de gaten. Afluisteren van de dealerlijnen bevestigde de vermoedens dat het hier een ‘goed gestructureerde detailhandel in drugs’ betrof.

De merendeels Marokkaanse verdachten wisselden regelmatig van mobieltjes en telefoonnummers. Noemden nooit hun volledige naam. Dagelijks waren er tot170 bestellingen van harddrugsgebruikers, die ‘iets voor het neusje’ wilden. De bestelde grammen coke of heroïne en de afleveradressen werden via aparte lijnen doorgegeven aan de koeriers.

Stotteraar

De bazen waren, aldus de officier, Mohamed el M. (27) uit Haarlem, alias Goudtand of Tandje en Mo K. (27) uit IJmuiden, met de bijnaam Biggie de Stotteraar. De eerste heeft vermoedelijk de wijk genomen naar het buitenland, maar volgens zijn advocaat is hij onschuldig. De aanklager stelde dat El M. ruim 29.000 euro heeft verdiend met zijn illegale activiteiten. Dat geld moet hij aan de Staat afstaan. De eis tegen hem luidde: vijftien maanden. Twee keer zolang zou het kopstuk, de Stotteraar, moeten zitten. Zijn zwarte winst van een ton, dreigt hij kwijt te raken.

Net als K. hielden twee koeriers hun mond. Dakloze Jaouad D. (25) bijvoorbeeld, die in september weer moet terechtstaan voor vergelijkbare misdaden. De officier vond dat D. dertien maanden moet zitten, drie meer dan collega Samir A. (23) uit IJmuiden. In tegenstelling tot D. lijkt A., die bekend stond als Kale, afscheid te willen nemen van het milieu.

De uitspraken zijn op 10 augustus.