Archief per maand:
Archief per jaar:

Goede indruk polderlandse onderwereld

Hendrik Jan Korterink: Misdaadjournalist

Just Publishers

14,95 euro

Korterink loopt al heel lang mee in het overzichtelijke circuitje van misdaadjournalisten. Een aantal van zijn vele verhalen (een deel verscheen eerder in Panorama en Nieuwe Revu) heeft de sympathieke uitgever van true crime Hans van Maar gebundeld.

De Nederlander in de straat krijgt door ‘Misdadjournalist’ een goede indruk van de polderlandse onderwereld, die vooral aan verdovende middelen goud geld verdient. Mensen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wat vies, voos en verboden is zouden over sommige zaken meer willen lezen.

Neem het verhaal over Arien K., die met het schip Sibonina tot twee keer over coke trachtte binnen te smokkelen. Want deze ouwe taaie uit IJmuiden is ook aan de tand gevoeld over de moord op Michel  Schuurman in december 2006, gepleegd door twee beroepscriminelen uit Alkmaar. Wie je ook spreekt (als misdaadverslaggever zijnde) in het milieu en in de kring van strafpleiters, K. kennen ze allemaal. Een heel boek is misschien te veel van het goede over deze man, maar er had meer in gezeten.

Ik weet dat er binnenkort een boek van Hendrik Jan uitkomt over Cor van Hout. Daar verheug ik me op, want deze collega weet heel en laat niet los. Als hij zich kan beperken tot een onderwerp, schrijft hij losser, beter.

ARNO RUITENBEEK