Archief per maand:
Archief per jaar:

Groningers aan het lijntje gehouden door bemiddelaar?

Hoofdrolspeler Yab Yum-affaire afwezig bij rechter

Door Arno Ruitenbeek
Amsterdam – De hoofdrolspeler van het getouwtrek om Yab Yum zat gisteren niet in de rechtszaal. Deze bemiddelaar, Jan Kos uit Naarden, heeft mogelijk uit geldgewin de Groningse familie Beishuizen in de waan gelaten dat zij de huurders werden van het roemruchte Amsterdamse bordeel.
De Beishuizens meenden een geldige overeenkomst te hebben met de eigenaar van Yab Yum, Chris Kraijpoel. De vastgoedhandelaar uit Soest zou, volgens de Groningers, hen in november 2011 hebben toegezegd dat zij Yab Yum konden huren dan wel huurkopen.
De voormalige uitbaters van seksclub Woeste Hoeve in Matsloot hadden ook al een bordeelvergunning gekregen van de gemeente Amsterdam. Ze stonden op het punt naar het westen te verhuizen. Kraijpoel moest wel iemand zoeken voor de exploitatie van de omstreden sekstent in de hoofdstedelijke binnenstad, want zelf kon hij dat niet door verdenking van onder meer witwasfraude.
Hardnekkig

Maar Kraijpoel liet vervolgens maanden niets meer van zich horen. Terwijl er in de media hardnekkige verhalen de ronde deden dat Yab Yum een nieuwe bedrijfsvoering had en snel zou opengaan. Daarom besloten de Groningers Kraijpoel voor de Amsterdamse rechter te slepen om hem te dwingen de overeenkomst na te komen. Zo niet zou hij 500.000 euro dwangsommen moeten betalen.
Gisteren stonden de partijen tegenover elkaar. Kraijpoel en zijn advocaat hielden bij hoog en bij laag vol dat het gesprek in november 2011 in het bordeel niet langer heeft geduurd dan tien minuten. Kraijpoel: ,,In zo’n korte tijd sluit ik geen overeenkomst over een pand van 750.000 euro. Het was bovendien een eerste kennismaking, waarop ik deze mensen mijn mobiele nummer heb gegeven en heb gevraagd me terug te bellen of ze in de race waren voor de exploitatie. Niet meer en niet minder.”
 Kraijpoel, die in verregaande onderhandeling is met een huurder waarvan hij de naam niet wil noemen, betwistte ooit serieus te hebben onderhandeld met de Beishuizens. Op hun beurt meenden die wel degelijk zaken te hebben gedaan met Kraijpoel, zij het via hun adviseur Jan Kos uit Naarden. Die had hen mails, sms’jes en concept-overeenkomsten gestuurd, naar aanleiding van ettelijke succesvolle sessies met Kraijpoel .
ProvisiejagerKraijpoel bestreed dat. ,,Die Kos is een provisiejager. Hij kwam ook op de proppen met een Russische koper, die hem wellicht meer wilde betalen dan de 60.000 euro van de Groningers. Ze hebben blijkbaar vertrouwen in hem, maar dat valt mij niet te verwijten.” De rechter merkte op ‘dat er een grote schaduw over deze zaak hangt, die van de afwezige Kos.” De advocaat van de Beishuizens zei dat hij talloze malen heeft geprobeerd de ‘mediator’ mee te tronen, maar dat deze dat had afgewezen.

De rechter wist genoeg. Hij doet op 24 mei uitspraak.Zie ook Dagblad van het Noorden.