Archief per maand:
Archief per jaar:

Grootschalige handel in valse merkkleding

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst heeft vier mannen opgepakt die zich vermoedelijk op grote schaal bezighielden met de import en handel in vervalste merkkleding.
Het gaat om de importeur, iemand die de kleding voorzag van labels en logo’s en een handelaar en zijn compagnon.
De Fiod deed doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Almere, Amsterdam en Rijsenhout. Hierbij is beslag gelegd op kleding, ongeveer 20.000 euro contant geld en apparatuur om kleding en schoenen te voorzien van merknamen. Ook is beslag gelegd op administratie.
Het kwartet handelde in kleding in het duurdere segment. Het onderzoek begon nadat bij de Fiod informatie was binnengekomen en door een rapport van een recherchebureau.
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies.
Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang. Ook is aangetoond dat geld dat verdiend wordt met de handel in namaak wordt gebruikt voor de financiering van misdaad en criminele organisaties.