Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Grote korting’ op strafeisen in hasjproces

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De West-Friezen, die de afgelopen weken terechtstonden voor hasjexport in 2005, krijgen grote korting op hun strafeisen. Zo verontschuldigt het OM zich voor de extreem lange vervolgingsduur.

De officier van justitie noemt bij de Amsterdamse rechtbank een reeks oorzaken, waardoor het proces pas plaatsheeft 8,5 jaar na de start van het onderzoek.  ,,We richtten ons aanvankelijk op andere verdachten. Ook vonden we later in Noord-Brabant een nieuwe partij van 32.000 kilo. En er werd 3000 kilo gestolen uit een loods in Nibbixwoud, wat leidde tot de gijzeling, marteling en dood van Paul Epskamp uit Schagen.”

Niet onbelangrijk, aldus de advocaten van de verdachten, was de carrièrevlucht van de aanklager: hij mocht de afgelopen jaren het liquidatieproces Passage doen. In de ogen van de verdediging moet het getalm van het openbaar ministerie in deze zaak dan ook leiden tot niet-ontvankelijkheid. Met andere woorden: einde aan de vervolging, geen straf bij de uitspraak op 18 juni.

Frietkramen

Daar wil de officier niet van horen. ,,Want de heren hebben op grote schaal verdovende middelen getransporteerd naar vooral Scandinavië en Duitsland.” Wel zegt hij, ter compensatie voor het lange wachten, aanzienlijke strafvermindering te geven. Jan ‘Patat’ M.  (66) uit Nibbixwoud, die loodsen voor zijn frietkramen beschikbaar stelde voor de opslag van hasj, zou een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur en een boete van 3000 euro moeten krijgen.

Bram G. (64) uit Zwaag ontkent dat hij als bestuurder betrokken was bij een transport naar Denemarken. G. komt er wat het OM betreft ook af met 100 uur onbetaalde arbeid als stok achter de deur, plus een boete van 2000 euro. Vrachtwagenchauffeur Hans G. (64) uit Nibbixwoud staat genoteerd voor 200 uur en 3000 euro, beide voorwaardelijk. Omdat ‘Opa’ Cor B. (75) uit Grootebroek in de ogen van de officier de rechterhand was van de voortvluchtige organisator Rob B. (53, geen familie, Hoorn), moet hij het maximum van 240 uur krijgen, maar voorwaardelijk en een boete van vijf mille, waarvan drie mille op de lat. Rob B. is eerder veroordeeld tot 4,5 jaar.

Bemiddelaar Ab H. (66) Enkhuizen profiteert het minst van de OM-korting. ,,Omdat hij, in tegenstelling tot de rest, geen openheid van zaken heeft gegeven en op het criminele pad is gebleven.” Eis: acht maanden cel, 10.000 euro boete.