Archief per maand:
Archief per jaar:

Gruwelijkheden in Haarlem

Levenslang geëist in hoger beroep snelkookpanmoord 

door arno ruitenbeek
 
Amsterdam – Levenslange gevangenisstraf. Dat was gisteren de eis bij het Amsterdamse hof tegen Haarlemmer Mehmet Y. (55) voor de moord in 1997 op zijn broer Ali, bekend als ‘de snelkookpanmoord’ en op zijn vrouw Meral in 2002. Y. ontbrak zelf op de zitting, zoals hij vorige week in de gevangenis bleef toen de wrakingskamer de wraking van het hof afwees. 

 

Volgens de advocaat-generaal (AG) heeft Y. zijn broer op 11 november 1997 in Haarlem om het leven gebracht, omdat Ali zijn schoonzus Meral en Y.’s kinderoppas Tamara N. had aangerand. Na een in scene gezette weddenschap sloeg de verdachte zijn broer op zijn hoofd. Hij dwong de twee vrouwen hem daarbij te helpen. Daarna probeerde Y. zich, samen met zijn echtgenote, van het lichaam te ontdoen.

Gruwelijk

De AG noemde de wijze waarop de broer op het leven is gebracht gruwelijk: ,,Met een hamer is zijn schedel volkomen ingeslagen. En wat daarna met het lichaam is gebeurd, tart iedere beschrijving. Het hoofd is uitgekookt in een snelkookpan, zijn huid is volledig verwijderd en zijn lichaam is in stukken gehakt. De penis is afgesneden en door het toilet gespoeld. De meeste lichaamsdelen zijn vervolgens achtergelaten langs de snelweg A15 bij Geldermalsen.” De lijkdelen zijn op 19 novembver 1997 gevonden, maar het duurde tot 2005 tot bleek dat hem om Ali Y. ging.
Enkele jaren later, in 2002, verdween de echtgenote van de verdachte. Tot op de dag van vandaag is haar lichaam niet gevonden. Zo goed als zeker heeft Y. haar gewurgd, omdat ze vreemd was gegaan. Hij had al aangekondigd in familiekring dat hij ‘die hoer zou wurgen en zo zijn eer zou herstellen.” De AG vond bewezen dat de verdachte beide keren met voorbedachte rade heeft gehandeld en dat er dus sprake is van moord.Bekend

Verklaringen van getuigen uit de omgeving van Y. en familie van Meral zijn de belangrijkste bewijsmiddelen. Mehmet Y. heeft tegenover de getuigen meerdere keren bekend dat hij zijn broer en echtgenote om het leven heeft gebracht. Ook is er een belastende verklaring van Tamara. Zij is voor de moord op Ali veroordeeld tot zeven jaar.

De Haarlemse rechtbank veroordeelde Y. in 2009 tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn broer en doodslag op zijn echtgenote. Zowel justitie als de ontkennende verdachte ging in hoger beroep. In de ogen van de officier van justitie in Haarlem was Meral ook vermoord. Daarom was in eerste aanleg al levenslang geëist.

Levend
Vrijdag komt de verdediging aan het woord. De advocaat zal ongetwijfeld stilstaan bij de afwijzing van ‘zijn’ getuigen, de reden van de mislukte wraking. De getuigen zouden Y.’s verhaal moeten ondersteunen dat de vrouwen Ali hebben vermoord en dat Meral nog leeft.