Archief per maand:
Archief per jaar:

Haarlemmer moet boete betalen

Twee keer cel en een vrijspraak voor poging afpersing

 Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Twee Haarlemmers, die  probeerden een stadgenoot 60.000 euro af te persen, zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld. De rechtbank sprak gisteren een derde verdachte  vrij.
Op 11 augustus dringen Leroy C. (31) en Marco H. (26) het kantoor van het slachtoffer binnen en mishandelen hem. Toon S. (51), die met de gedupeerde zat te praten, kijkt ernaar en doet niets. Op de beelden van de beveiligingscamera  is te zien dat S. een handgebaar maakt alsof hij wil zeggen ‘zo is ’t genoeg’.
Justitie was overtuigd van zijn betrokkenheid, ook al omdat S. heeft gelogen over telefonische contacten met C. in de dagen voor de aframmeling. Dat kan zo zijn, aldus het vonnis, maar de inhoud van de belletjes is onbekend. Evenmin vonden de rechters het gebaar een bewijs. Wat S. vrijspraak opleverde, na een eis van twee jaar.
C. zei op 12 augustus tegen de mishandelde Haarlemmer dat hij naar hotel Van der Valk in Schalkwijk moest komen. C. en H. zetten hem onder druk om 60 mille te betalen ‘als boete, omdat hij met justitie had gepraat’. Het duo kwam op 16 augustus weer bij het kantoor en uitte opnieuw serieuze bedreigingen.
Ze werden tenslotte opgepakt en bleken pistolen, een revolver, een stroomstootwapen en een boksbeugel in bezit te hebben. Omdat die niet zijn gebruikt bij de afpersing, verlaagde de rechtbank de straffen. H. kreeg 20 maanden en C. drie jaar cel, waar justitie 2,5 en vier jaar had geëist.