Archief per maand:
Archief per jaar:

HAARLEMSE OPLICHTSTER SPOORLOOS

Angelique K. (36) laat zich niet zien op ‘eigen’ hoger beroep

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De Haarlemse oplichtster Angelique K. (36) is spoorloos. Ze heeft zich vandaag (19 juni) niet laten zien bij het, nota bene door haarzelf ingestelde hoger beroep.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft na ampel beraad besloten het proces voor onbepaalde tijd uit te stellen om te proberen haar te traceren. Een makelaar die zou getuigen, is onverrichter zake teruggekeerd naar zijn werk. Om hem een volgende keer niet weer – en mogelijk opnieuw- met een paar onbetaalde werkuren op te zadelen, heeft het hof besloten dat een van hen de getuige achter gesloten deuren zal horen. Het proces-verbaal van dit verhoor wordt gebruikt bij de nieuwe zitting.

Die komt er wel, over een paar maanden. Maar of Angelique dan wel aanwezig is, is sterk de vraag. Noch haar advocaat, noch de advocaat-generaal of het hof heeft ook maar het flauwste idee waar ze uithangt. Ze is in oktober 2012 officieel uitgeschreven op het ene adres in Haarlem en op het tweede adres dat van haar bekend is, woont ze volgens de raadsman al enige tijd niet meer. Ze staat in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) geregistreerd als ‘vertrokken, onbekend waarheen’. Volgens de advocaat en de AG is haar status die van ‘zonder vaste woon- of verplaats in Nederland’.

Riskeren

Slim lijkt het niet. Om in appel te komen tegen de door de Haarlemse rechtbank opgelegde acht maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk plus een psychiatrische behandeling en dan op het moment suprème weg te blijven. Appelleren is riskeren: een hogere straf is zo uitgedeeld. Wat K. als de beste weet, want het vonnis bij de rechtbank was al hoger dan de eis voor tweevoudige valsheid in geschrifte: vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Een van de slachtoffers van K.’s verhalen is de uitbater van café Classics aan de Kruisstraat in Haarlem. Hij komt in september 2011 met de vrouw overeen dat ze voor 100.000 euro de tent zal kopen. Ze ondertekent de koopovereenkomst die de makelaar haar aanreikt met Angelique van der Weide, maar betalen doet ze nooit. De ene na de andere smoes rolt uit haar mond.

Criminelen

In februari 2012 koopt ze onder de naam Angelique van der Weide een huis aan de Altius in Hoofddorp. De naam is net zo vals als de handtekening, blijkt uit onderzoek. De verkoper zit met de gebakken peren. En K.? Die bleef in Haarlem volhouden ze de speelbal was van een bende keiharde criminelen, die haar dwongen eerzame burgers en zakenlieden af te persen en zwart geld wit te wassen. Een pathologische leugenaar, luidde de mening van de aanklager en de rechters.

In december 2011 is K. voor oplichting en flessentrekkerij al veroordeeld tot een half jaar, waarvan drie maanden als stok achter de deur. Alberto Stegeman heeft haar in zijn SBS6-programma ‘Undercover in Nederland’ flink te kijk gezet.