Archief per maand:
Archief per jaar:

Haarlemse rechter geeft zaak over aan Alkmaarse collega

‘Schijn van partijdigheid voorkomen’


door arno ruitenbeek
haarlem –  De Haarlemse politierechter heeft besloten zich terug te trekken uit het proces tegen twee van gewelddadigheden in Haarlem verdachte uitsmijters. ,,Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen zal ik vragen of een Amsterdamse of Alkmaarse collega de zaak zal overnemen”, aldus de rechter.
Hij had tijdens de zitting een medewerkster van de rechtbank in de zaal zien zitten. Bij navraag bleek zij de zus van de, ook aanwezige eigenaar van de horecazaak, waarvan twee portiers in het verdachtenbankje zaten. De rechter: ,,Wat ook mijn uitspraak zal zijn, de kans bestaat dat iemand zal zeggen dat de reden of oorzaak van dat vonnis verband houdt met deze, tot voor kort voor mij onbekende omstandigheid. Dat moeten we ten koste van alles vermijden.” Over enkele maanden zal het proces onder een nieuwe rechter ‘van buiten’ opnieuw beginnen. 
De uitsmijters Ronnie G. (29) uit Hoofddorp en Kenneth P. (51) uit Tuitjenhorn zouden op 11 oktober 2009 een destijds 21-jarige Hagenaar knietjes hebben gegeven, hebben geslagen en geschopt. Dat gebeurde op een chaotische avond, waarop meerdere groepen bezoekers van de gelegenheid met elkaar op de vuist gingen. Het slachtoffer raakte zodanig aan een knie gewond, dat hij nog steeds operaties moet ondergaan zonder uitzicht op volledig herstel. Hij vordert een schadevergoeding van 11.400 euro. G. en P. ontkennen.