Archief per maand:
Archief per jaar:

Hacker krijgt 2,5 jaar cel

Een 25-jarige hacker is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man is ook veroordeeld diefstal, oplichting, smaadschrift en witwassen. De cybercrimineel heeft de feiten grotendeels bekend bij de Alkmaarse rechtbank.

Hij hackte het Dropboxaccount van een jonge vrouw, dreigde een seksueel getint filmpje van haar openbaar te maken tenzij zij daarvoor betaalde. Toen zij dit niet deed heeft hij het filmpje daadwerkelijk op internet geplaatst op de website dumpert.nl, waardoor de man ook is veroordeeld voor smaadschrift.

Het filmpje is in korte tijd door honderdduizenden personen bekeken. Als gevolg daarvan heeft de vrouw nog steeds te kampen met psychische klachten en gevoelens van angst en onzekerheid.

Hij drong via een door phishing verkregen wachtwoord het email-account binnen van 23 personen die een online account hadden bij Wehkamp en Bol.com. Zo kreeg hij toegang tot deze accounts en bestelde hij op hun naam vaak dure spullen bij deze winkels.

Die goederen liet hij door derden ophalen bij afhaalpunten, waarna ze werden verkocht aan onder meer Used Products. De gedupeerden kwamen er niet snel achter dat hun account was gehackt, omdat de man de doorstuurfunctie in hun emailaccount had gewijzigd. Inkomende mails van Wehkamp en Bol.com kon hij zo onderscheppen.

De man heeft daarnaast een valse website gemaakt die sterk overeenkwam met die van de ABNAmrobank. Hij benaderde op geautomatiseerde wijze adverteerders op Marktplaats en deed zich voor als koper. Hij verzocht grote aantallen verkopers via een link een bedrag van 0,01 euro over te maken naar zijn bankaccount om zo hun identiteit en bankgegevens te bevestigen. De link leidde echter naar een phishing-website waardoor hij toegang kreeg tot hun ABNAmro-accounts en geld kon doorsluizen. 36 personen zijn hiervan het slachtoffer geworden.

Twaalf benadeelden hebben vorderingen tot schadevergoeding ingediend die (al dan niet gedeeltelijk) zijn toegewezen. Aan de ABNAmro is een bedrag toegekend van 59.617,41 euro, het bedrag dat de bank als schadeloosstelling heeft uitgekeerd aan gedupeerde klanten. Aan de jonge vrouw is een bedrag van 6000 euro toegekend van door haar geleden immateriële schade, 1.977,77 euro voor de door haar gemaakte reiskosten en misgelopen inkomsten en 720 euro voor advocaatkosten. ed0 List Tab