Archief per maand:
Archief per jaar:

Hackers op zoek naar erfenis Endstra

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – De politie verdenkt drie mannen van computervredebreuk. Het trio zou het computernetwerk van een adviesbureau in Alkmaar hebben gehackt, op zoek naar gegevens over de erfenis van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Een 34-jarige Amsterdammer zou  opdracht voor de computerinbraak hebben gegeven aan twee broers van 24 en 21 jaar uit Amstelveen. De afgelopen maanden hebben de verdachten mailberichten met kwaadaardige software verstuurd naar het adviesbureau. Zo probeerden zij op afstand controle te krijgen over het computernetwerk van het kantoor in Alkmaar. Het is nog niet bekend of de hackers daadwerkelijk informatie over de nalatenschap van wijlen Endstra hebben weten te vergaren. De  drie zijn na verhoor vrijgelaten, maar blijven verdacht.

Een van de broers beheerde een botnet, dat inmiddels onschadelijk is gemaakt. (Botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren; AR) Deze Amstelvener is vermoedelijk ook betrokken bij het beheer van een website waar gestolen creditcards worden verkocht. De politie onderzoekt ook of de verdachten betrokken zijn bij computerinbraken bij andere bedrijven.

De politie is de zaak op het spoor gekomen na een aangifte van het advieskantoor uit Alkmaar. Bij doorzoeking van de woningen van verdachten heeft de politie beslag gelegd op computers en administratie.

Stille Willem

Noem ‘Endstra’ en iedereen zegt ‘Endstra-tapes’, de vijftien lange gesprekken die Willem Endstra in het diepste geheim voerde met rechercheurs van de sectie stiekem van de Amsterdamse politie. Zeg ‘Endstra’ en de echo klinkt: Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Maar hoe zat het ook al weer?

Willem Endstra begint op zijn zestiende in het familiebedrijf en bouwde dit uit tot een vastgoedbedrijf. In 1987 richtte hij het vastgoedbedrijf Convoy Vastgoed BV op. Endstra wordt er in 1992 van verdacht dat hij via onroerendgoedtransacties geld witwast van een xtc-bende. In 1995 is hij opnieuw in beeld; dit keer in verband met omvangrijke hasj-transacties. In datzelfde jaar betaalt hij volgens enkele kranten ruim een miljoen gulden (circa 450.000euro) aan justitie om strafvervolging te voorkomen.

Seaport Marina IJmuiden is diverse keren in het nieuws gekomen omdat het onderdeel vormde van de botsingen tussen de onder- en de bovenwereld. De gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt, ging in zee met een groep van investeerders en projectontwikkelaars, onder wie Endstra. Er is volop gespeculeerd dat de Seaport ook is gebruik om zwart geld wit te wassen of andere duistere praktijken een legale status te geven. Ondanks de vele geruchten rond de persoon van Endstra en zijn medefinanciers bleef Endstra tot zijn dood commissaris en grootaandeelhouder van een bedrijf waarvan de overheid (gemeente Velsen) de meerderheidsaandeelhouder is.

 

Endstra had ook bemoeienis met Seaport Marina IJmuiden.

Endstra had ook bemoeienis met Seaport Marina IJmuiden.

Intussen bouwt Endstra rustig verder aan zijn onroerend goedimperium. In 2001 is hij betrokken bij de aankoop van het voormalige Brits militair vliegveld RAF Laarbruch, vlak over de Nederlandse grens tussen Nijmegen en Venlo, nu bekend als Airport Weeze of als Düsseldorf Niederrhein. In een later stadium wordt daar onder anderen Erik de Vlieger bij gehaald. Eind 2001 moet Endstra uit het project stappen, nadat de Duitse overheden erachter komen dat de Nederlandse justitie hem op de korrel heeft. Later zou blijken dat Endstra daarna toch zes miljoen euro in het vliegveld heeft gestoken.

Endstra kent De Vlieger al van eerdere samenwerking, samen met vastgoedhandelaar Klaas Hummel. Het drietal koopt in 1999 het World Fashion Center in Amsterdam. In 2001 verbreekt De Vlieger de samenwerking. Endstra is in 2000 ook medeaandeelhouder van twee Amsterdamse havenbedrijven van De Vlieger, hoewel deze de banden met Endstra steeds heeft ontkend. Endstra zou De Vlieger ook in contact hebben gebracht met Willem Holleeder, nadat De Vlieger ruzie heeft gekregen met Israëlische vastgoedhandelaren.

Spic & Span

In  2002 raakt Endstra bij het grote publiek bekend als John Mieremet. Hij is de helft van het duo Spic & Span met Sam Klepper, beiden geliquideerd. In De Telegraaf verklaart dat Endstra de ‘bankier’ van de onderwereld is. Willem Holleeder zou zijn gewapende arm zijn. Mieremet heeft op dat moment met beiden een geschil. Endstra ontkent, maar heeft de schijn tegen . In het decembernummer van het maandblad Quote verschijnt de inmiddels beroemde foto waarop hij met Holleeder te zien is, gezeten op een bankje bij zijn kantoor. Endstra vreest dat hij van de foto kan worden herkend en vraagt de rechter om een verbod op het verschijnen van het Quote-nummer. Dit wordt afgewezen.

Nadat op 24 januari 2003 Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt geliquideerd, noemen informanten tegenover de Amsterdamse politie Endstra als volgend slachtoffer. Op 14 mei 2004 maakt de Amsterdamse rechtbank bekend dat Endstra niet wordt vervolgd voor witwaspraktijken. Hiervoor zijn in zijn boekhouding geen aanwijzingen gevonden. Wel loopt er tegen hem nog een zaak wegens valsheid in geschrifte. De dag erna is Endstra te gast in het tv-programma ‘Business Class’ van collega-vastgoedhandelaar Harry Mens.

Mens

Een hoogst opmerkelijk optreden, omdat hij tot dan toe vrijwel alle verzoeken van journalisten om een interview heeft afgewezen.  Niet voor niets luidt zijn bijnaam Stille Willem. Hij verklaart bij Mens dat er nu veertien jaar achter hem wordt aangelopen en dat er nooit iets is gevonden. Volgens Endstra moest justitie concluderen dat er met hem niets mis is. Willem Holleeder kent hij helemaal niet. Dat ze samen op een bankje hebben gezeten, is toevallig. Verder maakte Endstra gewag van illegale praktijken van de politie. Gewapende politiemensen zouden zonder toestemming huiszoekingen in zijn woning hebben verricht.

De televisieopnames worden op 16 mei uitgezonden. En later is hij dood. Op 17 mei 2004, om kwart over twaalf vlak bij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam Oud-Zuid, wordt hij neergeschoten terwijl hij in zijn BMW wil stappen. Korte tijd later overlijdt Endstra in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Over de doden niets dan goeds? Dat gaat niet op voor Endstra. Beetje bij beetje druppelen verhalen naar buiten over zijn connecties in en met de onderwereld. Zo is daar het hardnekkige gerucht dat Endstra is vermoord, omdat bekend werd dat hij met twee Hells Angels de liquidatie van Holleeder heeft beraamd. Dat zou zijn gebeurd in het restaurant van Airport Weeze. De naam van Angels-president Big Willem van Boxtel valt in dit verband. Van Boxtel wordt afgezet als leider  van de motorclub .

Ook wordt publiekelijk dat Holleeder naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2002 Endstra afperst. Het zou gaan om tientallen miljoenen euro’s. Als Endstra een keer niet wil betalen, tuigt Holleeder hem af in het Amsterdamse Bos, wordt gefluisterd. Endstra heeft er in elk geval genoeg van en gaat in zee met de criminele inlichtingeneenheid (CIE) van de politie in Amsterdam. In vijftien lange gesprekken, gevoerd vanaf de achterbank van een rijdende, onopvallende wagen, loopt de vastgoedhandelaar leeg.

Achterbankgesprekken

De achterbankgesprekken, daterend van maart 2003 tot en met januari 2004, zijn opgenomen . Endstra vertelt niet alleen dat hij wordt afgeperst. Ook dat Holleeder verantwoordelijk moet worden gehouden voor 25 liquidaties, onder andere die op zijn zwager Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger en Gijs van Dam jr. Hij zou Endstra vaak van tevoren hebben verteld dat er weer een liquidatie ging plaatsvinden. Endstra zou zo in 2002 John Mieremet voor een ophanden zijnde afrekening hebben proberen te waarschuwen.

De rechercheurs hebbenen hem herhaaldelijk gevraagd aangifte te doen, maar dat heeft Endstra steeds geweigerd. Hij schijt in zijn broek dat Holleeder voor een kleinigheidje wordt vastgezet en na zijn vrijlating wraak neemt. Endstra maakt notities over zijn gesprekken met de rechercheurs. Die verdwenen in november 2003 bij een inbraak uit zijn woning in IJmuiden.

Willem Holleeder en dertien medeverdachten worden opgepakt in de nacht van 29 op 30 januari 2006. Hij wordt verdacht van afpersing en mishandeling van vastgoedhandelaren. De dagboeken van Willem Endstra waarin hij melding deed van de afpersingen en mishandelingen zijn belangrijk bewijsmateriaal. Holleeder is na een eis van twaalf jaar veroordeeld tot negen jaar. Dat wordt in hoger beroep bevestigd.

Het achtergrondverhaal over Endstra komt uit mijn e-book ‘De Achterdam’, dat voor 12,95 euro te koop is via deze site.