Archief per maand:
Archief per jaar:

Half jaar meer straf geëist tegen brandstichter

Brandstichter S. zorgde voor onrust in Enkhuizen.

Brandstichter S. zorgde voor onrust in Enkhuizen.

Door Arno Ruitenbeek

AMSTERDAM – De straf voor drievoudig brandstichter Alex S. (19) uit Enkhuizen kan een half jaar hoger worden.  In hoger beroep is ook een vierde feit bewezen, aldus de advocaat-generaal.

De verminderd toerekeningsvatbare S. kreeg bij de Alkmaarse rec htbank een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk voor fikkies die hij had gestookt op 25 mei, 7 en 20 juli 2012 in zijn woonplaats. Hij werd echter vrijgesproken van de brand, die het clubgebouw van de Reddingsbrigade Enkhuizen aan de Kooizandweg in de as legde, op 16 juni 2012.

Het OM was het daarmee niet eens . Daarom werd gisteren bij het Amsterdamse gerechtshof die laatste kwestie nog eens geheel doorgenomen. S.’ drie voormalige vrienden, net als hij lid van de plaatselijke jeugdbrandweer, hebben volgens de AG betrouwbare verklaringen afgelegd. De drie musketiers, zoals de jongens werden genoemd, zeiden dat de verdachte de brand van tevoren heeft aangekondigd en naderhand de verantwoordelijkheid er ook voor heeft genomen.

Patroon

,,Dat deed hij ook bij de andere branden. En steeds was hij er eerder dan de brandweer, maakte hij foto’s en filmpjes van de brand die hij deelde met zijn vrienden”, ontwaarde de AG een patroon. S.  verweerde zich door zijn ex-vrienden als leugenaars af te schilderen. Hij is zo boos op ze, dat hij ze op 7 februari van dit jaar bedreigde. Een misdrijf dat hem een fikse douw kan opleveren, waarschuwde het hof.

S. zat zijn straf voor de drie brandstichtingen uit, net als de twee maanden jeugddetentie voor een fikkie dat hij stookte als minderjarige. Hij werkt nu in de binnenvaart en wil zijn schipperspapieren halen. Daarom vroeg hij hem niet opnieuw naar de cel te sturen. De AG was dat niet van plan. Ze eiste achttien maanden cel, waarvan een jaar als stok achter de deur.  Daarnaast zou hij de onverzekerde Reddingsbrigade voorlopig 25.000 euro schadevergoeding moeten betalen. De schade  is al opgelopen tot 70.000 euro, maar het OM heeft zich nog niet over de berekeningen kunnen buigen. Dat komt later.

De uitspraak is 31 maart.