Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Harde’ aanpak jongerenoverlast De Mare

De Mare is in Alkmaar overlastwijk nummer een. De jongeren die de ellende veroorzaken, worden vanaf eind augustus een jaar lang ‘hard aangepakt’.

Tegelijkertijd echter wil gemeente diezelfde lastpakken perspectief op scholing en werk bieden. Ze worden ook geholpen bij verslavingsproblemen en schuldsanering. ‘Want dat tweesporenbeleid heeft ook in Overdie gewerkt’. Centraal stond de buurtregisseur, die indien nodig een vuist kon maken. In De Mare moet die ‘gezamenlijke buurtgerichte aanpak’ nu ook de veiligheid verbeteren.

Al jaren zijn verschillende professionele partijen actief om te zorgen dat de jongerenoverlast afneemt. De Mare is echter nog steeds de wijk met de hoogste overlast. Een belangrijke redenen is in ogen van het college van burgemeester en wethouders het gebrek van duidelijke regie vanuit de gemeente met de bevoegdheid om knopen door te hakken en problemen direct aan te pakken. ‘Door de aanstelling van een buurtregisseur moet hier verandering in komen. Hij coördineert niet op afstand, maar is actief, zichtbaar en aanspreekbaar in de wijk’.

De buurtregisseur is ook de verbindende schakel naar externe partijen zoals politie, UWV en Halte Werk.