Archief per maand:
Archief per jaar:

Hardhandige Hoofddorper hoort tien jaar eisen (deel 2)

Oud-dansfeestorganisator zou 186.000 euro hebben verdiend met drugshandel

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Ismael el B. (33) gaf met harde hand leiding aan een misdaadonderneming in Hoofddorp, zegt het openbaar ministerie. De eis tegen de cocaïnehandelaar luidt tien jaar cel.
Drie leden van de bende hebben eerder straffen tot drie jaar horen vorderen (zie deel 1). Tijdens de eerste procesdag zit de angst voor hun baas er goed in. Zijn gewelddadige reputatie maakt dat niemand het waagt openlijk in detail te treden over de ‘bedrijfsvoering’. Het OM moet het doen met belastende verklaringen, die enkele ‘slaven’ en klanten in de beslotenheid van een verhoorkamer hebben afgelegd. Daarnaast geven afgeluisterde telefoongesprekken van El B. een ontluisterende kijk op de ruim twee jaar dat hij er voor zou hebben gezorgd dat cokesnuivers uit Haarlemmermeer en omgeving aan hun trekken komen.
Mishandelingen
Zijn arrestatie op 5 juni 2012 heeft volgens de officier van justitie een einde gemaakt aan extreem lange werkdagen plus ernstige mishandelingen en bedreigingen van bijvoorbeeld de vier lopers. Jongens die willen stoppen met de levering van drugs aan klanten, zijn aan de beurt. Zo moet een van hen in Hoofddorp in een auto met twee handlangers stappen. Hij krijgt een afgeplakte skibril op en wordt naar de kelder gebracht van El B.’s toenmalige woning in Lisse, waar die hem op zijn falie geeft met een honkbalknuppel. Zijn knie zal in een bankschroef worden geklemd en tot moes worden geslagen, mocht hij nu nog niet op andere gedachten zijn gebracht. Deze koerier krijgt het korte tijd later zo benauwd, dat hij zich laat arresteren. Hij stuurt de politie een mailtje waar ze hem kunnen vinden. Hij loopt leeg over zijn belevenissen.
Zielig
,,Dit is een dealer die zielig doet om onder zijn straf uit te komen. Hij kan niet eens zelf iets verzinnen, maar vertelt de politie wat hij heeft gezien in een film. Wat een onzin allemaal. Ik hoop dat de rechtbank zich niet daardoor niet in de maling laat nemen”, is de verontwaardigde reactie van El B. op zittingsdag twee. De voormalige organisator van dansfeestjes in een café aan de Kruisweg in Hoofddorp erkent dat hij zwaar aan de drugs is geweest. Hij is echter onschuldig aan drugs- en mensenhandel (zoals de uitbuiting van de medeverdachten juridisch wordt benoemd). ,,Ik heb altijd mijn handen thuis gehouden. Misschien was ik grof in de mond als ze mijn coke niet op tijd brachten”, beredeneert hij de dreigementen in getapte telefoontjes. Zijn advocaat maakt een vergelijking met ‘het mythische monster van Loch Ness’: veel suggesties, geen enkel bewijs.
De officier houdt onverkort vast aan het dossier over de meedogenloosheid van El B. De naam van het rechercheonderzoek is niet voor niets Shark (haai). De misdaad zou hem geen windeieren hebben gelegd. De drugswinst van 186.628 euro moet hij aan de Staat geven, vindt de aanklager. Maar eerst nog heel veel jaren zitten.
De uitspraken zijn op 19 april.