Archief per maand:
Archief per jaar:

Hardnekkig nepbericht over wit busje

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – ‘Het witte busje’ waart nog steeds rond. Een jaar nadat de Hoeksche Waard werd opgeschrikt door sociale-mediaberichten over drie kinderlokkers in een bestelwagen, is de Noord-Hollandse kuststreek in rep en roer.

Een inwoonster van Egmond aan Zee stapte onlangs naar de politie over een witte bus met mannen die haar dochter een lift aanboden. De dienders gingen op zoek, maar vonden volgens een woordvoerder niets. Het zou een nepbericht, oftewel hoax betreffen. De Egmondse moeder was blijkbaar niet overtuigd en deed kond van haar ongerustheid via Facebook en Twitter.

Witte bus, kinderlokkers: een hoax.

Witte bus, kinderlokkers: een hoax.

 

Een reactie kon niet uitblijven: het Jac. P. Thijsse College in Castricum waarschuwde ouders voor ‘het witte busje dat al dagen in de buurt van de school rondrijdt’. Dat alarmbelletje kwam ook weer op Facebook terecht, voorzien van de niet echt geruststellende mededeling: ’Opgepast, nu ook in Castricum actief!’

Inmiddels heeft de paniek ook toegeslagen in andere provincies. Ouders van kinderen van twee basisscholen in Alphen aan den Rijn hebben een mailtje ontvangen over een kinderlokker (dus niet drie, zoals meestal) die een leerling in zijn bus probeerde te krijgen. In meer Zuid-Hollandse gemeenten zoals Sassenheim en Zoetermeer is het beruchte trio met bestel opgedoken, net als in Tolbert (Groningen).

Maart

Maart roert zijn staart? Is het toeval dat exact een jaar geleden in het Zuid-Hollandse Strijen ouders zich afvroegen of hun kroost nog veilig was? De melding luidde destijds dat mannen in een wit busje een jongetje dat van de voetbalvereniging kwam, wilden meenemen. ‘Gelukkig is het goed afgelopen’, meldt de lokale nieuwssite.

Die geen olie op het vuur wil gooien, maar dat onbewust doet met deze tekst:  ‘Het zal je kind maar wezen’;  ‘Kinderen hoeven niet bang te worden voor mannen in witte busjes. Wat doen ze dan met mannen in blauwe busjes of vreemdelingen op de fiets?’; ‘Er gebeuren nare dingen in de wereld. Het zijn dingen die kinderen boven de pet gaan. Kinderen hoeven niet alles te weten over de ellende in de wereld’; ‘Bovendien is het zo, dat procentueel gezien de kans erg klein is dat hen persoonlijk zoiets naars zal overkomen.’

Bron

Het nepbericht is net zo hardnekkig als afkomstig van een onbekende bron. Dat de opsteller anoniem wil blijven, is logisch. Niet uitgesloten is dat hij een doel heeft een bepaalde bevolkingsgroep zwart, lees verdacht te maken. Er kan een racistisch motief zijn, gezien het feit dat meestal wordt gesproken van ‘buitenlandse mannen’.

Helaas is dit een eeuwenoude methode om mensen tegen elkaar op te zetten. Honderden jaren was de onuitroeibare mythe dat ‘zigeuners’ (vee en) kinderen zouden stelen. Die kinderen zouden ze insmeren met aarde, in de zon leggen om zwart te worden, om ze vervolgens op te voeden als hun eigen kinderen. Volgens anderen aten ze die kinderen echter op.