Archief per maand:
Archief per jaar:

Harry Bosch en Lincoln-advocaat onverslaanbaar duo

Weer pareltje van Connelly

Michael Connelly: De herziening
Boekerij
19,95 euro

Koffer al gepakt? Toch niet de nieuwste Connelly vergeten, mag ik hopen? Want  ‘De herziening’ is het ultieme vakantieboek. Een pareltje. De ideale combinatie van policier en legal thriller, volgestopt met karakters van 24 karaats goud en dialogen van diamant.
Over timing gesproken. ‘De Lincoln-advocaat’, de verfilming van Connelly’s gelijknamige kraker uit 2006, is zojuist gaan draaien in de bios en is  vanaf 24 augustus te koop op DVD. Strafpleiter Mickey Haller, die kantoor houdt op de achterbank van een Lincoln Town Car, is in volle glorie terug. Maar niet als verdediger, maar voor een keertje als officier van justitie. Hij moet als onafhankelijke jurist  proberen kindermoordenaar Jessup weer veroordeeld te krijgen. Amerika’s hoogste rechtsinstantie heeft namelijk geoordeeld dat er herziening moet plaatshebben van het vonnis dat 24 jaar geleden tegen Jessup is uitgesproken (levenslang). DNA-onderzoek, wat destijds niet mogelijk was, lijkt Jessup vrij te pleiten.
Haller gaat niet alleen de strijd aan tegen deze geslepen boef en diens nog geslepener advocaat Royce. De Lincoln-advocaat laat zich bijstaan door een van zijn exen, in het dagelijks leven aanklager, en door zijn halfbroer, Connelly’s ongeëvenaarde anti-held Harry Bosch.  De laatste gaat heel ver en heel diep om Jessups duistere bedoelingen bloot te leggen. Waardoor de rechercheur, die in ‘Tweede leven’ (2010) zijn ex verloor en sindsdien zijn puberdochter Maddie moet opvoeden, opnieuw persoonlijke problemen dreigt te krijgen.
Connelly doet je kleven aan de pagina’s, geeft je geen moment rust. Zijn boeken moeten meteen uit, waarna je snakt naar nog zo’n adrenalinekick. Zoals ik 20 jaar geleden al riep: Pas op. Connelly’s boeken zijn ernstig verslavend.
ARNO RUITENBEEK