Archief per maand:
Archief per jaar:

Heemsteedse (19) boos dat ex zoent met ander

Eis 181 dagen cel voor messteek in hoofd meisje

door arno ruitenbeek
haarlem – Christa K. (19) uit Heemstede stak een meisje, dat met K.’s ex-vriend zou hebben gezoend, in het hoofd. Met een mes dat ze bij zich had, speciaal voor de confrontatie. Voor deze zware mishandeling met voorbedachten rade hoorde ze bij de rechtbank 181 dagen cel eisen.
Daarvan zouden 80 dagen voorwaardelijk moeten zijn, aldus de officier van justitie. Bovendien hangt K. een werkstraf van 150 uur boven het hoofd.
Begin februari van dfit jaar dreigde de verkering van bejaardenverzorgster K. te stranden. Haar vriend wilde aanvankelijk nog wel praten, maar in de tweede instantie maakte hij het definitief uit ’omdat hij met een ander was’. K. begreep dat haar kersverse ex en zijn nieuwe, volgens de verdachte agressieve geliefde al hadden gezoend.
Boos en verdrietig ging de Heemsteedse op zaterdagavond 12 februari naar haar vriendin, om zoals gewoonlijk te gaan stappen in Haarlem. De meiden bespraken K.’s liefdesleed, onder het genot van enkele glazen sterke drank. De vriendin besloot met sms’jes aan Christa’s rivale een poging te wagen de (mogelijke) problemen uit te praten. Het antwoord bleef uit en de vriendinnen trokken de stad in.

Tas

K. had wel een mes in haar handtas gestopt. Tijdens de zitting zei ze dat ze bang was voor haar tegenstandster en zich wilde kunnen verdedigen als praten niet hielp. De rechters hadden daar hun twijfels bij gezien het gebeurde op de vroege zondagochtend. Want in de Smedestraat zag K. het meisje, en getuigen verklaren dat K. haar meetrok een steegje in, haar hand in de tas deed, het mes er uit haalde en daar direct een zwaaiende beweging mee maakte. Het slachtoffer liep een zeven centimeter lange snijwond in het voorhoofd op, die in het ziekenhuis moest worden gehecht. Nog dagelijks wordt ze aan het incident herinnerd, als ze in de spiegel kijkt en het forse litteken ziet. In de nabije toekomst kan plastische chirurgie wellicht uitkomst brengen. De officier van justitie vond dat de schadevergoeding van 4560 euro geheel moest worden toegewezen. De aanklager sprak van ’ongelofelijke gevolgen om niets’: ,,Een jonge vrouw getekend, een tweede in de gevangenis.’’ K. zit al drie maanden in voorarrest.

De verdediging betwistte dat er sprake was van ernstig letsel: ,,Een paar millimeter diepe snijwond. Als het haar er overheen valt, is de schade te overzien.’’ Ook voorbedachten rade was in de ogen van de advocaat onzin: ,,K. wist helemaal niet dat ze die nacht het slachtoffer zou tegenkomen. Ze had het mes bij zich omdat er ooit mogelijk een ontmoeting kon plaatshebben met iemand van wie ze had vernomen dat deze agressief was.’’
De uitspraak is op 25 mei.