Archief per maand:
Archief per jaar:

Heler met haast veroorzaakt ongeval

Negen maanden geëist tegen Litouwer

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Omdat hij snel een lading gestolen spullen kwijt moest, veroorzaakte Saulius K. (29) een ernstig verkeersongeval in Haarlem. De heler uit Litouwen zou negen maanden cel en twee jaar rijontzegging in Nederland moeten krijgen.
De eis van de officier van justitie bleef gisteren zonder reactie. Want de Oost-Europaan liet het proces zonder afbericht aan zich voorbij gaan. Ook was zijn advocate niet gemachtigd namens K. het woord te voeren. De rechtbank moest het doen met het dossier, waarin K.’s ontkenningen bij de politie stonden.
Rond het middaguur 28 september 2011 knalden twee personenauto’s op elkaar op de kruising van de Europaweg en de Surinameweg in Haarlem. Uit verklaringen van het slachtoffer – die onder meer een hersenschudding en een maagbloeding opliep – en twee getuigen plus de analyse van de politie blijkt zonneklaar de schuld van K..
Volgens de aanklager reed hij roekeloos. Met minimaal 87 kilometer per uur over de Europaweg, door rood, te laat geremd. De andere personenauto was net bij groen opgetrokken vanaf de Surinameweg, had een snelheid van 20 km, sloeg linksaf. Werd daardoor hard in de linkerflank geraakt.
Airbag
Terwijl de zwaar gewonde werd overgebracht naar het ziekenhuis, kon de Litouwer in een ambulance even bijkomen van de schrik. Het viel een politieman op dat K. de accu’s uit zijn mobieltjes haalde. Had deze man mogelijk wat te verbergen? Ja: in de totaal vernielde Golf waarin hij had gezeten, lagen twee tassen met onder meer een airbag, navigatiesystemen en cd’s. Op de achterbank van de wagen werd een laptop aangetroffen, die net als bijvoorbeeld een van de TomToms diezelfde ochtend vroeg in Zwolle uit een Seat waren gejat. De officier: ,,Zo valt zijn hoge snelheid te verklaren.” Niet te bewijzen viel dat K. de dief was. De aanklacht bleef steken bij heling.
De uitspraak is op 19 november.